Mutamba verbiedt religieuze verenigingen om zich binnen 500 meter van elkaar te vestigen (CongoForum)

KINSHASA – De minister van Justitie en van Zegelbewaring, Constant Mutamba, heeft een reeks maatregelen genomen in aanvulling op de resoluties van het werk van de multisectorale commissie voor sekten en verenigingen, die belast is met de reorganisatie, regulering en structurering van het werkingskader van de vzw’s van 5 juli 2024. In zijn omzendbrief van vrijdag 20 juli verbood Constant Mutamba de oprichting van een religieuze vereniging binnen een straal van 500 meter van een andere, aldus Actualité.cd.

Bovendien verlengde de minister van Justitie de termijn voor verenigingen zonder winstoogmerk om een wettelijke status te verkrijgen met 3 maanden, of 90 dagen vanaf vrijdag 20 juli, waardoor het beroemde folio 92 (F92) nummer automatisch overbodig wordt.

Elke wettelijke vertegenwoordiger, oprichter of visionair, geestelijke of godsdienstige bedienaar moet geïdentificeerd worden om een eredienstvergunning te krijgen.

Enkel een wettelijk opgerichte kerk, gemeenschap, dienst, autonome vergadering, evangelisatiecentrum of gebedsgroep mag deel uitmaken van een confessionele vereniging.

Elke algemene vergadering van een vzw is onderworpen aan de aanwezigheid van twee afgevaardigden van het ministerie van Justitie.

Bovendien waarschuwt de minister van Justitie de dienst DECO om zich niet te mengen in de bevoegdheden van het ministerie van Justitie.

In de Democratische Republiek Congo zijn er steeds meer kerken. In Kinshasa zijn er bijvoorbeeld tot vijf kerken te zien in één enkele laan, die geluidsoverlast veroorzaken, wat strafbaar is volgens de Congolese wet.

© CongoForum, 24.07.24 (rk)

Beeld – bron: J. Fuanani/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.