Na Frankrijk wil VS dialoog tussen DR Congo en Rwanda bevorderen (CongoForum)

KINSHASA/KIGALI – De conflicten tussen Kinshasa en Kigali worden alleen maar erger. De Congolezen worden dagelijks aangevallen door de M23-rebellen. Deze situatie zet de Verenigde Staten ertoe aan de dialoog tussen deze twee landen in conflict te bevorderen, schrijft Le Potentiel.

Het land van Joe Biden dringt aan op een politieke oplossing voor de diepere oorzaken van het Rwandees-Congolese conflict. Het gaat om een poging om de conflicten tussen deze twee landen op te lossen.

De situatie tussen Kigali en Kinshasa verslechtert. De strijdkrachten van de Democratische Republiek Congo (FARDC) en Rwanda (RDF) zijn verwikkeld in bittere gevechten in Noord-Kivu. Washington heeft donderdag opnieuw bevestigd dat het de dialoog tussen Kinshasa en Kigali wil aanzwengelen. Geconfronteerd met het diplomatieke status quo en tegen de achtergrond van de Rwandese opmars op het terrein, zet de regering Biden, die er in december 2023 in slaagde een staakt-het-vuren te bereiken, zich opnieuw in voor een succesvolle afloop van het vredesproces onder leiding van bemiddelaar João Lourenço, president van Angola en huidig voorzitter van de SADC (Southern African Development Community).

“Alles begint met vrede. De Verenigde Staten zijn zich ervan bewust dat er dringend vreedzame oplossingen moeten worden gevonden voor de vele conflicten in het oosten van Congo en zetten hun diplomatieke middelen en invloed in om de dialoog te bevorderen en ervoor te zorgen dat het proces van Luanda vruchten afwerpt. In overeenstemming met de waarden en vrijgevigheid van hun bevolking zullen de Verenigde Staten het voortouw blijven nemen bij het verlenen van de levensnoodzakelijke hulp aan miljoenen ontheemden in de DR Congo,” zei Lucy Tamlyn, VS-ambassadeur in Kinshasa, ter gelegenheid van de onafhankelijkheidsdag van haar land op 4 juli.

Wat de VS betreft, werkt het Congolese volk dat vooruit wil ondanks alle uitdagingen aan een stabiele en welvarende DR Congo waar de menselijke waardigheid en de rechtsstaat worden gerespecteerd. Het land van Joe Biden heeft herhaaldelijk de invallen van Rwanda in het oosten van de DR Congo veroordeeld, evenals de voortdurende steun aan M23, een rebellengroep die zich schuldig maakte aan verschrikkelijke mensenrechtenschendingen tegen burgers, waaronder seksueel en op geslacht gebaseerd geweld, en de aanvallen van de RDF op posities en uitrusting van Monusco.

Op weg naar een dialoog?

Tijdens een vergadering van de VN-Veiligheidsraad op 27 maart benadrukte de Amerikaanse vertegenwoordiger dat “er geen militaire oplossing” is voor deze crisis en sprak hij de steun uit van zijn land voor de inspanningen van de regionale partijen om de processen van Nairobi en Luanda nieuw leven in te blazen, die volgens hem de meest haalbare manieren zijn om dit conflict, dat al dertig jaar aan de gang is, op te lossen.

Bij zijn recente bezoek aan Ivoorkust kondigde bemiddelaar João Lourenço aan dat er in de komende dagen een ontmoeting zou plaatsvinden tussen de presidenten Félix Tshisekedi van de DR Congo en Paul Kagame van Rwanda.

Bij haar bezoek aan Noord-Kivu verklaarde de Congolese regeringsleider, Judith Suminwa Tuluka, dat haar regering weigert een dialoog aan te gaan met Rwanda, een ‘agressorland’. De Congolese premier is bezorgd over de verslechterende humanitaire situatie in dit deel van het land.

© CongoForum, 05.07.24 (rk)

Beeld – bron: Photo by Sharefaith: https://www.pexels.com/photo/flag-of-america-1202723/

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.