Nieuwe minister van Mijnen bezoekt projecten op het terrein (CongoForum)

ISIRO – De nieuwe minister van Mijnen, Kizito Pakabomba, bezoekt diverse provincies om de realiteit op het terrein te leren kennen. Momenteel zijn Haut-Uélé en Noord-Kivu aan de beurt, aldus Actualité.cd. President Félix Tshisekedi heeft de ambitie om van de mijnbouw een ‘hefboom voor duurzame ontwikkeling’ te maken.

Na zijn aankomst in Isiro, de hoofdplaats van Haut-Uélé, ontmoette de minister van Mijnen provinciegouverneur Christophe Dara Matata en vertegenwoordigers van de mijnbedrijven. Hij bracht ook een bezoek aan de kathedraal van Isiro en zag daar de graven van Anuarite Nengapeta en monseigneur Julien Andavo.

Tijdens een bezoek bij de Uélé Coffee Farm (UCOFA) liet de minister zich positief uit over de samenwerking in de landbouw tussen de provincie en de mijnbedrijven Kibali Gold Mines en Barrick. De mijnbedrijven helpen de landbouw nieuw leven in te blazen door de koffieteelt te stimuleren.

Volgens minister Pakabomba kan de mijnbouw helpen om de Congolese economie duurzaam te ontwikkelen. Mijnbouwexploitanten kunnen een deel van hun inkomsten investeren in ‘vernieuwende projecten in de landbouw’, luidt het.

De minister ging ook naar Durba in de streek van Watsa, waar Kibale Gold Mines goud ontgint. In die streek worden diverse projecten voor de gemeenschap gefinancierd met inkomsten uit een mijnheffing.

In Noord-Kivu wil Pakabomba bedrijven en sociale projecten bezoeken. Hij wil er ook langsgaan bij een kamp voor ontheemden van Don Bosco en het mijnbedrijf Alphamines RDC.

© CongoForum, 31.07.24 (db)

Beeld – bron: (illustratief) Radio Okapi/Grace Amzati

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.