Oeganda: minstens 70 Congolese ex-gijzelaars wachten op repatriëring naar DR Congo (CongoForum)

KINSHASA – De ngo ‘Action pour la promotion rurale’ (APRU) heeft gisteren opgeroepen om meer vaart te zetten achter de repatriëring van ongeveer 70 Congolese ex-gijzelaars die momenteel worden vastgehouden in het doorgangskamp Gulu in buurland Oeganda.

Deze Congolezen maken volgens Radio Okapi deel uit van een groep van 144 voormalige gijzelaars die gevangen werden genomen door de rebellenbeweging LRA (Lord’s Resistance Army). Volgens de regionale coördinator van de organisatie APRU, Jean-Claude Malitano, werden deze onderdanen van de Congolese provincies Bas- en Haut-Uélé tussen 2008 en 2011 door het LRA ontvoerd in de ‘Grande Orientale’. Onder hen waren er ongeveer veertig kinderen, van wie 23 kinderen jonger dan 9 jaar en 23 ‘moeder-meisjes’.

Sinds december 2023 worden al deze voormalige gijzelaars door de ngo APRU begeleid naar het doorgangskamp Gulu in Oeganda. Het is in deze context dat APRU de regering oproept om al het mogelijke te doen om deze landgenoten terug te sturen naar hun land van herkomst.

“We vragen de regering om een team van experts te sturen om de kinderen te identificeren en zodra ze geïdentificeerd zijn, vragen we hen ook om substantiële financiële middelen toe te wijzen zodat we ze van Oeganda naar Faradje in de DR Congo kunnen brengen”, benadrukt Malitano.

Met de steun van Pax/Nederland heeft deze humanitaire organisatie al een transitcentrum opgezet in Faradje (Haut-Uélé) om volledige zorg te bieden aan de kinderen voordat ze worden gereïntegreerd in hun families. Hij zegt ook dat deze voormalige gijzelaars graag herenigd willen worden met hun families na meerdere jaren gevangenschap.

© CongoForum, 29.07.24 (rk)

Beeld – bron: (illustratief) Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.