Oost-Congo: plan voor staakt-het-vuren vanaf 4 augustus (CongoForum)

LUANDA/KINSHASA – In de Angolese hoofdstad Luanda vond op dinsdag 30 juli 2024 een tweede interministeriële vergadering tussen Kigali en Kinshasa over de situatie in Oost-Congo plaats. De vergadering, die deel uitmaakt van het Luanda-proces onder leiding van de Angolese president João Lourenço, resulteerde in de afspraak om over te gaan tot een staakt-het-vuren vanaf 4 augustus. Dat meldt het Congolese ministerie van Buitenlandse Zaken via zijn X-account (ex-Twitter).

Volgens 7sur7.cd zal het staakt-het-vuren ingaan vanaf middernacht 4 augustus. De betrokken landen maakten ook de afspraak om het ad-hoc verificatiemechanisme te versterken dat toezicht moet houden op het staakt-het-vuren.

Eerder kwam er een einde aan de humanitaire wapenstilstand die onder auspiciën van de Verenigde Staten van Amerika in het oosten van de Democratische Republiek Congo was afgekondigd. Het doel daarvan was om humanitaire hulp mogelijk te maken voor de slachtoffers van de oorlog die Rwanda in stand houdt via de terreurbeweging M23.

De Europese Unie besliste overigens tot sancties tegen Corneille Nangaa en andere leiders van de rebellenbeweging.

© CongoForum, 31.07.24 (em)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.