Openbaar vervoer: situatie is weer normaal in Kinshasa (CongoForum)

KINSHASA – In een groot deel van de hoofdstad Kinshasa, vooral in het westen en het centrum, is de situatie weer normaal na de stakingsactie van de chauffeurs van het openbaar vervoer op maandag 29 juli.

Dinsdagochtend waren er taxi’s en taxibussen te zien bij bushaltes en op de hoofdwegen van de hoofdstad, in tegenstelling tot maandag, toen veel mensen urenlang bij bushaltes stonden zonder een bus of taxi te vinden.

Hoewel de situatie in verschillende gemeenten van de hoofdstad weer normaal is, waren in sommige zones tot het begin van dinsdagmiddag vrijwel geen voertuigen te zien. Dit was bijvoorbeeld het geval in de gemeente Masina, in het oosten van de hoofdstad, waar bussen van het openbaar vervoer tot het begin van de middag zeldzaam waren.

Sommige chauffeurs beweerden volgens Radio Okapi dat in dit deel van Kinshasa chauffeurs, die wilden blijven staken, sommige van hun collega’s ’s ochtends vroeg verhinderden om te werken en dreigden hun voertuigen te beschadigen.

De chauffeurs, onder de vleugels van de Association des chauffeurs du Congo (ACCO), protesteren tegen de controle die is ingesteld door de ‘Division urbaine des transports de la ville de Kinshasa’. De inspectie richt zich op de naleving van het officiële transporttarief en het einde van de gesplitste routes, beter bekend als “demi-terrain”. Al meer dan een week worden medewerkers van het ministerie van Transport ingezet om te controleren of chauffeurs zich houden aan de tarieven en routes die zijn vastgelegd in het decreet dat in maart 2023 is ondertekend door de voormalige gouverneur van Kinshasa, Gentiny Ngobila.

Reactie overheid

Naar aanleiding van de staking van de privé-vervoersbedrijven hield premier Judith Suminwa op maandag 29 juli in Kinshasa een vergadering met de ministers die betrokken zijn bij de vervoerssector en het stadsbestuur van Kinshasa. Aan het einde van de vergadering kondigde Patrick Muyaya, regeringswoordvoerder, aan dat er in de stad maatregelen waren genomen om de crisis dinsdag te beëindigen.

De nieuwe gouverneur van Kinshasa, Daniel Bumba, omschreef de staking als een “wilde staking”, omdat ze niet van tevoren was aangekondigd, hoewel er een kader was voor overleg op stedelijk niveau met de private openbaarvervoerbedrijven. Hij verklaarde dat de onderhandelingen met de vertegenwoordigers van de chauffeurs binnen dit kader zouden worden voortgezet.

In een reactie op de beschuldigingen van intimidatie gaf de gouverneur van Kinshasa aan dat het om maatregelen ging ter bestrijding van de praktijk van de ‘halve tarieven’ die chauffeurs op het terrein hanteren en die een last zijn voor de bevolking.

© CongoForum, 31.07.24 (rk)

Beeld – bron: Blaise Makasi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.