President Tshisekedi wil gratis kraamzorg uitbreiden naar heel het land (CongoForum)

KINSHASA – President Félix Tshisekedi wil ervoor zorgen dat het programma voor gratis kraamzorg in de Democratische Republiek Congo op lange termijn wordt voortgezet. In zijn toespraak tot de ministerraad vrijdag vroeg hij de regering een algemene evaluatie te maken van dit eerste deel van universele gezondheidsdekking en te overwegen het uit te breiden naar het hele land. Dat meldt Actualité.cd.

“De president van de Republiek heeft de minister van Volksgezondheid, Hygiëne en Welzijn en de andere betrokken sectorale ministers opgedragen om, onder coördinatie van de premier, alle passende maatregelen te nemen om onder andere een algemene evaluatie van dit eerste deel uit te voeren en te overwegen om de gratis kraamzorg en zorg voor pasgeborenen uit te breiden tot het hele land. Dat, om tegen eind 2025 het pakket basisgezondheidszorgdiensten onder universele dekking te lanceren, met als prioriteit militairen, politie, overheidspersoneel en achtergestelde bevolkingsgroepen. En om de middelen ter beschikking te stellen die zijn toegewezen aan de Nationale Coördinatie van Universele Gezondheidsdekking om de provinciale comités op te richten”, aldus de notulen van de vergadering.

Hij bevestigde dat de invoering van universele gezondheidszorg een van de prioriteiten van de regering blijft. Met dit in gedachten herinnerde de president van de Republiek eraan dat hij in september 2023 het gratis moederschapsprogramma had gelanceerd met als doel gratis gezondheidszorg en diensten van goede kwaliteit te garanderen voor alle zwangere vrouwen, vrouwen die zijn bevallen en pasgeboren baby’s tijdens hun eerste levensmaand.

“Dit eerste deel van het zorgpakket voor de bevolking is gericht op de bestrijding van moeder- en kindersterfte die een noodsituatie voor de volksgezondheid in ons land vormt, met name gezien de alarmerende cijfers voor sterfgevallen tijdens de bevalling. Tot nu toe zijn de stad Kinshasa en 12 provincies gedekt en profiteren ze effectief van de geplande activiteiten en steun in het kader van dit programma, waarvan de doeltreffendheid moet worden gegarandeerd”, beval Félix Tshisekedi aan tijdens de regeringsvergadering.

Gratis kraamzorg en zorg voor pasgeborenen is volgens de Congolese autoriteiten het eerste zorgpakket in het kader van de invoering van de universele gezondheidszorg. Het maakt deel uit van een van de zes verbintenissen van de tweede vijfjarige ambtstermijn van Félix Tshisekedi om een betere toegang tot basisdiensten te garanderen.

Met deze verbintenis wil president Félix Tshisekedi zorgen voor kwaliteitsvolle gezondheidszorg, universele toegang tot basis- en secundair onderwijs, water, elektriciteit en sociale bescherming.

© CongoForum, 25.07.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.