Spanningen territoriaal beheerder Moanda en traditionele stamhoofden Assolongo (CongoForum)

MOANDA – ‘La Voix du Kongo Central’ signaleert spanningen tussen de traditionele stamhoofden van de Assolongo-gemeenschap in de omgeving van Moanda en het territoriaal bestuur.

De traditionele chefs van de Assolongo hebben een petitie gestuurd naar de territoriale administrateur, mevrouw Amina Panda, waarin ze een openbare verontschuldiging eisen en de reparatie van een busje dat aan hun sector toebehoort.

De petitie is een gevolg van uitspraken van de territoriaal bestuurder die als “opruiend en lasterlijk” tegen de Assolongo-gemeenschap werden bestempeld. Tijdens een persconferentie op 24 juni 2024 zou mevrouw Amina Panda de Assolongo ervan hebben beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor een ongeluk met het busje van de sector en geweigerd te hebben te betalen voor reparaties. De traditionele opperhoofden van de Assolongo betwisten deze versie van de gebeurtenissen met klem. Ze beweren dat het ongeluk gebeurde door slecht rijgedrag van de bestuurder en dat het sectorhoofd onmiddellijk alle nodige stappen ondernam om het voertuig te repareren. Ze hebben zelfs een raming van 200 dollar ingediend voor het verwijderen van deuken en het verven.

Naast de uitspraken van de territoriale beheerder, die een klimaat van spanning hebben veroorzaakt binnen de Assolongo-gemeenschap, vrezen de traditionele stamhoofden dat deze opmerkingen zullen worden gebruikt om tweedracht te zaaien tussen de Kinlau- en Malela-groepen, die allemaal van een gemeenschappelijke voorouder afstammen.

© CongoForum, 18.07.24 (em)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.