Verbod op invoer bier en frisdrank: FEC/Ituri vraagt vrijstelling (CongoForum)

BUNIA – Handelaren uit de provincie Ituri willen een uitzondering op het besluit van het ministerie van Buitenlandse Handel om de invoer van bier en frisdrank te verbieden. Volgens de Fédération provinciale des entreprises du Congo (FEC) voldoet de nationale brouwerijsector niet aan de behoeften van de consumenten in de provincie, die uitsluitend afhankelijk zijn van producten uit Oeganda.

Handelaren uit Ituri kwamen vrijdag in Bunia bijeen om de toepassing van de maatregel van het ministerie van Buitenlandse Handel te analyseren die de invoer van bier en frisdranken in het hele land verbiedt. Ze stelden een aantal uitdagingen vast voor de uitvoering van de maatregel in Ituri, deze omvatten:

-het ontbreken van een brouwerij-industrie in Ituri
-de onbegaanbaarheid van nationale wegen die leiden naar plaatselijke fabrieken, waaronder tussen Komanda en Beni
-de onveiligheid, waardoor bepaalde gebieden ontoegankelijk zijn.

Consumptie van lokale producten stimuleren
Handelaren in deze sector hebben bij het ministerie een ontheffing aangevraagd om tegemoet te komen aan de behoeften van duizenden consumenten die afhankelijk zijn van uit buurlanden geïmporteerde producten. Dit werd bij Radio Okapi uitgelegd door Faustin Tsada, vicevoorzitter van de FEC/Ituri.

Volgens het FEC heeft de nabijheid van bepaalde territoria, waaronder Aru, Mahagi en een deel van Irumu, met Oeganda invloed op de prijzen op de lokale markten. Het verklaart ook deze afhankelijkheid van geïmporteerde producten ten opzichte van dranken die in Congo worden geproduceerd.

In een decreet dat op 26 juni werd uitgevaardigd en op vrijdag 19 juli 2024 openbaar werd gemaakt, kondigde de minister van Buitenlandse Handel, Julien Paluku, een importverbod van 12 maanden aan voor bier en frisdranken.

Deze maatregel is bedoeld om de lokale industrie te beschermen en de nationale productie te stimuleren. De Congolese regering wil de nationale economie versterken en producten van eigen bodem promoten. Ze hoopt ook de consumptie van lokale producten te stimuleren, wat kan bijdragen tot het creëren van banen en het verbeteren van de levensomstandigheden van de lokale producenten.

Onder hetzelfde ministeriële besluit is ook de invoer van grijs cement en klinkers opgeschort, maar dit keer alleen in de westelijke en zuidoostelijke regio’s van het land.

© CongoForum, 22.07.24 (rk)

Beeld – bron: Babel Mpongo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.