Workshop rechtvaardige energietransitie met journalisten en middenveld (CongoForum)
KINSHASA – Journalisten en spelers uit het maatschappelijk middenveld die betrokken zijn bij de sector van de natuurlijke rijkdommen in de Democratische Republiek Congo denken tijdens een workshop na over de vraag hoe ze onderzoek kunnen doen naar de mijnbouwindustrie, met als doel de uitdaging van ‘ertsen voor een rechtvaardige energietransitie’ in kaart te brengen.
Twee dagen lang leren vertegenwoordigers van de media en leden van maatschappelijke organisaties uit verschillende provincies van het land over de onderzoeksvaardigheden die ze nodig hebben om hun rol te spelen op het vlak van goed bestuur en te voldoen aan de verwachtingen van de bevolking. De onderzoeksjournalistiek in de Democratische Republiek Congo wordt echter nog steeds geconfronteerd met een groot obstakel: de toegang tot informatie, aldus Actualité.cd. Volgens de statistieken bemoeilijken de overheid en bepaalde private entiteiten de toegang tot informatie. Potentiële bronnen aarzelen om de media te aanvaarden en de vereisten in verband met de veiligheid maken het gevaarlijk om op het terrein te werken.
In verband met de energietransitie ging het er tijdens de workshop om, om deze mensen duidelijk te maken dat landen dankzij hernieuwbare energie de klimaatverandering kunnen beperken, hun veerkracht bij prijsschommelingen kunnen versterken en hun energiekosten kunnen verlagen. Zonne- en windenergietechnologieën zijn een echte ‘game-changer’ voor veel ontwikkelingslanden waar zon en wind in overvloed aanwezig zijn. In combinatie met opslagoplossingen vormen ze een concurrentiële en betrouwbare energiebron.
Volgens Jean-Claude Katende, de begeleider van de workshop, klopt het dat maar weinig journalisten geïnteresseerd zijn in energiekwesties en goed bestuur in de mijnbouw, maar is het belangrijk om je te specialiseren om nuttig te zijn voor de maatschappij. “Ik moet zeggen dat journalisten een erg belangrijke rol spelen: ze moeten het publiek opvoeden en informeren. En om dat te kunnen doen, moeten journalisten toegang hebben tot informatie uit de sector waarmee ze aan de slag kunnen. Daarom is het van vitaal belang dat journalisten de waardeketen van de bedrijven begrijpen als ze invloed willen uitoefenen op de burgers”, zei hij.
© CongoForum, 04.07.24 (rk)
Beeld – bron: Radio Okapi/Grace Amzati