Apenpokken: Congolese regering reageert met mobilisatie en strategisch vaccinatieplan (CongoForum)

KINSHASA – Op een briefing over het apenpokkenvirus (Monkeypox), gisteren, verklaarde Roger Kamba, de Congolese minister van Volksgezondheid, Hygiëne en Welzijn, dat de regering op een aantal gebieden wil reageren op de verspreiding van het virus.

“Het eerste gebied betreft bewustmaking en het mobiliseren van de gemeenschap om besmetting te voorkomen en de verspreiding van het virus te beperken. We weten dat de sleutel tot het verslaan van deze epidemie ligt in de betrokkenheid van iedereen. Daarom gaat het ministerie van Volksgezondheid, met de steun van zijn technische en financiële partners, door met het toepassen van verschillende programma’s voor epidemiologische surveillance, risicocommunicatie en het mobiliseren van de gemeenschap in alle provincies. Deze initiatieven stellen gemeenschappen die nog niet getroffen zijn in staat om zich doeltreffend voor te bereiden en preventieve maatregelen in niet-getroffen gebieden te bevorderen”, aldus minister Kamba.

Volgens de minister van Volksgezondheid wordt er ook ingezet op preventie: er is een strategisch plan voor vaccinatie tegen apenpokken in de DR Congo opgesteld en gevalideerd. Er wordt nu gewerkt aan het verbeteren en versterken van de surveillanceprotocollen bij de controleposten en aan de grenzen.

“Tot nu toe hebben we enkele honderden kits ingezet in bijna alle provincies, en alle mensen worden gratis behandeld. Om een goede coördinatie en monitoring te garanderen, zijn verschillende werkgroepen en een coördinatiegroep opgericht om de monitoring van contacten, de epidemiologische surveillance, de mobilisatie van gemeenschappen en de mobilisatie van middelen te coördineren om de impact van de respons mogelijk te maken en te versterken en deze epidemie onder controle te houden”, verklaarde Kamba.

Er zal ook een nationale coördinatie-eenheid voor gezondheidscommunicatie worden opgericht om de doeltreffendheid van communicatie-initiatieven te verbeteren, ervoor te zorgen dat de gezondheidscommunicatie wordt afgestemd op de nationale prioriteiten en zo dubbel werk te voorkomen. Deze coördinatie-eenheid staat onder rechtstreeks toezicht van de minister.

Als reactie op de uitbraak van de apenpokkenepidemie in Afrika kondigde het gezondheidsagentschap van de Afrikaanse Unie dinsdag een “noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid” af, waardoor het maximale alarmniveau is geactiveerd. Het doel van deze maatregel is om dringend de middelen te mobiliseren die nodig zijn om de verspreiding van de ziekte een halt toe te roepen.

De DR Congo, waar meer dan 90% van de gemelde gevallen zich voordoet, heeft volgens de WHO een nieuwe variant die in september 2023 opdook en in het oosten van het land circuleert.

© CongoForum, 16.08.24 (rk)

Beeld – bron: Roger Kamba/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.