Herdenking genocide in Kisangani (CongoForum)

KISANGANI – Vandaag, vrijdag 2 augustus, is er in de Democratische Republiek Congo de nationale dag van de ‘GENOCOST’. De benaming verwijst naar het feit dat er nu al vele decennia lang in Congo in naam van het economisch gewin een ‘genocide’ aan de gang is. Premier Judith Suminwa zal als persoonlijk vertegenwoordiger van het staatshoofd en in aanwezigheid van verschillende ministers, lokale autoriteiten en vele andere persoonlijkheden en overheidspartners de herdenking in Kisangani (Tshopo) leiden, meldt Radio Okapi.

De plechtigheid wordt georganiseerd door het Nationaal Fonds voor het herstel van oorlogs- en conflictslachtoffers (FONAREV). Volgens de verantwoordelijken van deze organisatie heeft de regering dit initiatief genomen om hulde te brengen aan de miljoenen Congolezen die zijn omgekomen als gevolg van de oorlogen en andere gewapende conflicten die het land de afgelopen dertig jaar in rouw hebben gedompeld.

Om ervoor te zorgen dat deze misdaden niet worden vergeten, zal 2 augustus dienen om de nationale en internationale opinie te herinneren aan de macabere wreedheden, waarvan de belangrijkste drijfveer de illegale exploitatie van de natuurlijke rijkdommen blijft.

In een persbericht benadrukt FONAREV dat deze dag een dubbele symbolische waarde heeft. Enerzijds is het een eerbetoon aan de slachtoffers en anderzijds een pleidooi voor een officiële erkenning van de Congolese genocide. Vandaag zullen de autoriteiten, naast de officiële ceremonies, hun respect betuigen op de begraafplaats van de slachtoffers van de Zesdaagse Oorlog.

Begrip GENOCOST

President Félix-Antoine Tshisekedi lanceerde op woensdag 2 augustus 2023 in Kinshasa voor het eerst de herdenking van de “Congolese genocide”. Hij wilde hulde brengen aan alle Congolezen die ten onrechte werden gedood voor economisch gewin en om op te roepen tot een algemene mobilisatie tegen de agressie van Congo door buitenlandse mogendheden.

De Congolese Herdenkingsdag van de Genocide (GENOCOST) is een jaarlijks initiatief van het CAYP, een platform van Congolese jongeren dat is opgericht om de genocide te erkennen die gepleegd is op de bevolking van de Democratische Republiek Congo. Het CAYP wil de officiële erkenning van 2 augustus als herdenkingsdag ter nagedachtenis van al diegenen die zijn omgekomen in de lange geschiedenis van geweld in Congo.

© CongoForum, 02.08.24 (em)

Beeld – bron: (archief) Radio Okapi/Alain Kyalemaninwa Wandimoyi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.