Incident bij residentie Kabila: “Geen sprake van complot”, zegt Binnenlandse Zaken (CongoForum)

KINSHASA – De recente incidenten nabij de residentie van oud-president Joseph Kabila hebben niets te maken met een complot. Dat zegt het Congolese ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens de onderminister van Binnenlandse Zaken, Eugénie Tshiela Kamba, blijkt uit de stand van het onderzoek dat bepaalde jongeren spontaan naar de residentie van Kabila waren getrokken.

Er was dus geen sprake van één of ander complot, aldus de onderminister van Binnenlandse Zaken. Volgens haar werd de residentie belaagd door jongeren die ongewapend waren. Binnenlandse Zaken vroeg aan het gerecht om de feiten ‘neutraal te onderzoeken’ en aan de politie om gepaste maatregelen te nemen.

Olive Lembe Kabila, de echtgenote van Joseph Kabila, is ongerust: “We zijn nu al voor de tweede keer aangevallen op een moment dat ik aanwezig ben, met de intentie om me fysiek uit te schakelen. Niemand is natuurlijk eeuwig op deze aarde. We zijn allemaal maar huurders. »

Het Front Commun pour le Congo (FCC), het politieke platform van Kabila, stelt de huidige machthebbers verantwoordelijk voor de gebeurtenissen. Daar is te horen dat ‘de militie’, die de residentie aanviel, wordt beschermd door de machthebbers.

De politie doekte donderdag al een basis van de jongeren, verbonden aan de UDPS, op in Manenga, een wijk van de gemeente Ngaliema. 137 personen werden daarbij aangehouden. Ter plaatse werden een stuk of honderd machetes en een slecht functionerende drone in beslag genomen. De politie sloot ook een clandestien cachot dat door de jongerengroep werd gebruikt. Alle gearresteerde personen zullen zich bij het parket moeten verantwoorden, aldus Actualité.cd.

De jongeren waarvan sprake hadden zich eerst gemengd in een conflict over grond in de gemeente Gombe. Daarna waren ze opgetrokken naar de residentie van Joseph Kabila.

© CongoForum, 02.08.24 (db)

Beeld – bron: Joseph Kabila, Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.