Justicia pleit voor ‘heruitvinden’ van mijnbouwbedrijf Gécamines (CongoForum)

KINSHASA – Het staatsbedrijf Gécamines zou volledig anders moeten worden georganiseerd, vindt de mensenrechtenorganisatie Justicia. Op de Congolese ministerraad van 23 augustus 2024 werd er gesproken over een reorganisatie bij de mijnbouwonderneming. Maar volgens Justicia zullen de plannen niet volstaan om de structurele problemen op te lossen, bericht Actualité.cd.

In een persbericht roept Justicia op om Gécamines heruit te vinden. Het bedrijf wordt slecht gerund, heeft geen ertslagen die op korte of middellange termijn kunnen worden ontgonnen en kampt met ernstige logistieke problemen.

Justicia is van mening dat de onderneming grondig moet worden doorgelicht. De staat zou haar participatie moeten terugschroeven. En extra middelen zouden moeten worden gevonden via bons van de Schatkist. De mensenrechtenorganisatie wil dat Gécamines nadenkt over andere exploitatiesites en internationale expertise inschakelt om een transitie mogelijk te maken naar een beter model.

Ooit was Gécamines toonaangevend in de Congolese mijnbouw. Maar sinds een aantal jaar neemt de productie aanzienlijk af. Het management laat veel te wensen over. Justicia zegt dat haar voorstellen het bedrijf weer concurrentieel kunnen maken.

Gécamines weer op zijn poten krijgen, zal wel alleen maar lukken als de regering en haar internationale partners aanzienlijke inspanningen in deze zin leveren, luidt het.

© CongoForum, 27.08.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.