Klimaatwarming: ook in Congo is een strategisch plan nodig (CongoForum)

KINSHASA – De klimaatopwarming wordt in de hand gewerkt door de activiteiten van de mens. Ook in Afrika en de DR Congo wordt nagedacht over manieren om de klimaatopwarming tegen te gaan.

Landbouw, veeteelt, de industrie, het vervoer: allemaal hebben ze een impact op het klimaat. Andere factoren zijn de ontbossing, de manier waarop met grond wordt omgegaan, de overconsumptie en de productie van afval die daarmee samenhangt.

Als de mensheid de klimaatopwarming wil afremmen, moet ze iets doen aan haar ‘koolstofafdruk’. Het Congobekken beschikt over enorme wouden en bossen die uitermate belangrijk zijn voor de planeet. Deze wouden en bossen beslaan bijna 530 miljoen hectare en absorberen jaarlijks bijna 4 miljard ton CO2.

Het is noodzakelijk om deze ‘long van de planeet’ te beschermen en in stand te houden. Maar hiervoor is veel geld nodig.

Isidore Kwandja Ngembo pleit voor een ‘strategisch plan’ om in te spelen op de klimaatverandering en op de maatschappelijke en economische noden. De minister van Milieu heeft op dit gebied zeker een rol te spelen. Maar in de nieuwe regering is er ook een ‘gedelegeerde minister’ voorzien, die zich moet bezighouden met ‘de nieuwe klimaateconomie’. Die functie moet nog wel worden ingevuld. Op deze post is iemand nodig met voldoende technische en wetenschappelijke kennis, luidt het.

Kwandja Ngembo publiceerde boeken en was werkzaam als analist. In 2015 was hij bij de finalisten van een internationale wedstrijd voor journalisten die schreven over duurzame ontwikkeling.

© CongoForum, 05.08.24 (db)

Beeld – bron: Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.