Kolwezi: inwoners weigeren te vertrekken ondanks uitbreiding mijnbouw (CongoForum)

LUBUMBASHI – In de stad Kolwezi bereidt de Compagnie minière de Musonoï (COMMUS), een dochter van de Chinese groep Zi Djin, de uitzetting voor van bijna 500 gezinnen uit de Cité Gécamines om plaats te maken voor haar activiteiten. Maar deze zogenaamde herhuisvestingsoperatie heeft een bittere nasmaak voor de lokale bevolking, omdat de compensatie die de mijnbouwbedrijven bieden vaak niet toelaat om hen in goede omstandigheden te herhuisvesten.

Freddy Kahoma is een van degenen die besloten hebben dit niet met zich te laten gebeuren, meldt Actualité.cd.

Op de Avenue Kimbundu in Cité Gécamines Kolwezi staat Freddy Kaoma voor zijn huis. Achter zijn huis maakt de mijn van COMMUS, het mijnbouwbedrijf van Musonoï, grote vorderingen. Drie jaar lang zijn de buren uit hun huis gezet, maar Kaoma verzette zich tegen de plannen van de relocatiecommissie. “De commissie heeft slechts een deel van de omheining beoordeeld. Ze heeft geen rekening gehouden met mijn kippenhok, dat daarachter staat, omdat ik bezig ben met het kweken van kippen die ik vroeger verkocht. En de commissie hield geen rekening met de bestrating op mijn perceel”, legt hij uit.

“Onafgewerkte huizen”

Deze arbeider uit de Cité Gécamines zegt dat hij niet dezelfde slechte ervaring als zijn buren wil meemaken. “De meeste van onze vrienden die zijn vertrokken, hebben geen voordeel gehad van hun geld omdat ze het slachtoffer waren van diefstal of omdat ze zelf veel projecten hadden waardoor de meesten uiteindelijk in onafgemaakte huizen wonen”.

Ondanks de lastige omstandigheden steunt de 19-jarige Esther het standpunt van haar vader. “Aangezien hij zei dat we moesten verhuizen en dat er een huis voor ons gebouwd moest worden, zal hij voordeel halen van iets dat ons leven een beetje gemakkelijker zal maken”, hoopt de jonge vrouw.

Het mijnbouwbedrijf Musonoï wilde geen commentaar geven.

© CongoForum, 29.08.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.