Kritiek minister op rechters schiet flink in verkeerde keelgat (CongoForum)

KINSHASA – Recente verklaringen van justitieminister Constant Mutamba leiden tot grote ergernis bij SYNAMAC, een vakbond die de belangen van de rechters verdedigt. Volgens SYNAMAC wil de minister de rechters in diskrediet brengen en heeft hij het niet over de ‘structurele problemen’ die het gerechtelijk apparaat in de DR Congo ondervindt.

Minister Mutamba verklaarde dat hij justitie grondig wil hervormen en uitte kritiek op de ‘maffieuze netwerken’ bij het gerecht. In diverse berichten op X, het voormalige Twitter, herinnerde hij aan de wens van president Félix Tshisekedii dat het gerechtelijke apparaat zou worden gereorganiseerd. “De moedige hervormingen, die bezig zijn, worden doorgezet, tot algemene voldoening van ons volk”, aldus Mutamba.

SYNAMAC is van mening dat Constant Mutamba zich aan populisme bezondigt en de rechters beledigt. “De rechters zijn nu de zondebok voor de werkingsproblemen van het gerechtelijke apparaat”, luidt het. “De populistische boodschappen stellen de rechters nog meer bloot aan gevaar, en hun veiligheid is al broos of niet verzekerd.”

De rechters verzetten zich tegen de oprichting van ‘volkstribunalen’ en vinden dat de minister zich tegelijkertijd opstelt als rechter en openbare aanklager. “In een rechtsstaat kan je een beslissing van justitie alleen aanvechten via de beroepsmogelijkheden die de wetgever heeft voorzien”, zegt SYNAMAC.

De vakbond is ook tegen de oprichting van commissies die daden van rechters kunnen terugdraaien zonder hun hiërarchie te raadplegen. “Deze praktijken druisen in tegen de rechtsstaat”, klinkt het eens te meer.

Van zijn kant vindt minister Mutamba dat de omstreden commissies er moeten komen “om te vechten tegen de misbruiken in het gerechtelijk systeem”. Sinds 5 augustus 2024 is er een gemengde nationale commissie die in heel het land moet onderzoeken of rechters zich schuldig maken aan corruptie, oplichting of andere kwalijke praktijken. Hij verwacht dat burgers zulke feiten zullen aanklagen.

In de Nationale Assemblee zal worden gedebatteerd over vier wetsontwerpen waarmee Mutamba de hervorming van justitie hoopt aan te zwengelen. Hij acht die teksten noodzakelijk om “het gerechtelijk systeem te moderniseren en saneren”.

Volgens SYNAMAC zijn de rechters slechts één schakel in de hele keten. Andere spelers, ook de minister van Justitie, moeten er mee over waken dat het gerecht goed werkt. “Als de keten ziek is, wil dat zeggen dat alle schakels ziek zijn, met inbegrip van de minister”, zo is te horen.

Het Congolese gerecht wordt vaak bekritiseerd wegens de corruptie en de straffeloosheid. Maar nu zijn er duidelijk grote spanningen: de regering probeert naar eigen zeggen het imago van het gerecht te verbeteren, terwijl de rechters zich zwaar aangevallen voelen.

© CongoForum, 16.08.24 (db)

Beeld – bron: Afbeelding van Okan Caliskan via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.