Lomami: onaanvaardbare intimidatie van journalisten in Kabinda (CongoForum)

KABINDA – Journalisten in Kabinda, de hoofdplaats van de provincie Lomami, worden te vaak geïntimideerd. De daders zijn meestal personen die deel uitmaken van de lokale overheid, zegt het Observatorium voor de Persvrijheid in Afrika (OLPA).

Michaël Tenende, een journalist van de private radiozender Top Lomami, werd op 18 augustus 2024 bijna gelyncht door een groep mensen die werd geleid door Ananias Mukanz, inspecteur bij de territoriale overheid in Lomami. De kantoren van de radiozender werden bestormd terwijl Tenende een uitzending aan het presenteren was met als titel ‘Lomami zal niet worden verkocht’.

Tijdens de uitzending verwees de journalist naar de verdwijning van een voertuig dat door de Présidence aan Lomami was geschonken. Ananias Mukanz stelde die berichtgeving niet op prijs en trok met een aantal anderen naar de radio. Daar werd schade aangericht en werden twee dictafoons gestolen. De journalist kon zich redden dankzij hulp van luisteraars die hem kwamen redden, aldus Actualité.cd.

Op 17 augustus kreeg Martin Kasongo, journalist bij de private radiozender Tokomi wapi FM een telefoontje van Marie-Anne Kiabu, de burgemeester van de stad Kabinda. De burgemeester was niet gelukkig met één van de uitzendingen. De journalist had het over een omstreden taks die werd geïnd door de stedelijke overheid en over de brutale behandeling van handelaars toen de burgemeester langs hun markt passeerde. Marie-Anne Kiabu bedreigde en beledigde de journalist en verklaarde alles te zullen doen om de radiozender te laten sluiten.

OLPA is niet te spreken over de intimidaties van journalisten in Kabinda. Deze praktijken gaan in tegen de persvrijheid. OLPA vraagt aan de overheid in Lomami om ervoor te zorgen dat de persvrijheid overal in de provincie wordt nageleefd.

© CongoForum, 23.08.24 (db)

Beeld – bron: Afbeelding van Dmitriy via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.