Luanda: Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa praat met Lourenço over conflict in Oost-Congo (CongoForum)

LUANDA – De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa begint vandaag aan een werkbezoek aan de Angolese hoofdstad Luanda. Hij zal er een ontmoeting hebben met zijn Angolese ambtgenoot João Lourenço, die namens de Afrikaanse Unie moet bemiddelen tussen Kinshasa en Kigali, in het conflict in het oosten van de DR Congo.

Ramaphosa en Lourenço zullen het hebben over de situatie in Congo en de regionale en continentale inspanningen om diverse conflicten opgelost te krijgen, aldus Actualité.cd. Zuid-Afrika levert overigens manschappen aan de troepenmacht van de SADC die in Oost-Congo moeten helpen in de strijd tegen M23.

Vorige week waren de Congolese en Rwandese ministers van Buitenlandse Zaken, Thérèse Kayikwamba Wagner en Olivier Nduhungirehe, in Luanda voor vredesgesprekken. Ze raakten het eens over een staakt-het-vuren in Oost-Congo, maar in de praktijk lijkt dat niet echt te worden nageleefd.

Het Congolese leger heeft het nog altijd moeilijk in de strijd tegen de rebellen van M23, die steun krijgen uit Rwanda. M23 blijft maar dorpen innemen in Noord-Kivu.

© CongoForum, 08.08.24 (db)

Beeld – bron: Afbeelding van David via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.