Nieuw schooljaar in Noord-Kivu: 600.000 ontheemde kinderen moeten ook weer kunnen leren (CongoForum)

GOMA – In Noord-Kivu zijn er minstens 600.000 ontheemde kinderen die, in principe, ook terug naar school zouden moeten kunnen gaan. Het gaat om kinderen die zijn gevlucht voor de gevechten in de streek van Rutshuru en Masisi en in Kibumba, in het territorium Nyiragongo, bericht Radio Okapi.

De Congolese regering kon, met steun van partners, alles organiseren opdat deze ontheemde kinderen en ontheemde leerkrachten weer aan de slag kunnen. Dat zegt althans Luc Baweza Kabongo, bevoegd voor de onderwijsprovincie Noord-Kivu 1. Hij heeft zijn kantoor in Goma. De kinderen en leerkrachten zouden worden opgenomen door scholen aan de rand van Goma.

In de zones, bezet door de rebellen van M23, moesten 450 scholen worden gesloten en verplaatst. Het is onbekend wat er gebeurt met de leerlingen die daar nog altijd geblokkeerd zijn.

Baweza Kabongo: “Wat er in het bezette gebied gebeurt, kan ik niet precies zeggen. Maar we zijn bezig voor alle ontheemde kinderen die zich nu bevinden in zones die door de regering worden gecontroleerd. Vorig jaar konden we zulke kinderen naar school laten gaan maar toen ging het om 140.000 kinderen.”

Volgens de hoge onderwijsambtenaar verlopen de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar goed in Noord-Kivu 1 en zijn er oplossingen gevonden om de vele duizenden ontheemde leerlingen en hun leerkrachten op te vangen.

Toch blijven de noden enorm groot. Het ontbreekt aan genoeg klassen. Er zouden bijna 2.000 klaslokalen moeten worden opgetrokken om meer dan 160.000 kinderen te kunnen huisvesten. En daarvoor is er dus niet genoeg geld.

© CongoForum, 30.08.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.