Ook vakbond SYMCO is niet te spreken over aanpak justitieminister (CongoForum)

KINSHASA – SYMCO, één van de vakbonden die de belangen van de Congolese rechters verdedigen, is niet te spreken over de manier waarop justitieminister Constant Mutamba ‘zich mengt in de werking van het gerechtelijk apparaat’. Eerder had de vakbond SYNAMAC ook al kritiek geuit op de aanpak van de minister.

Volgens SYMCO schendt Mutamba de scheiding der machten en stelt hij zich op als de voornaamste instantie op het vlak van justitie. De minister liet bij het Gerechtshof een ‘volkstribunaal’ oprichten dat uitspraken deed en personen liet arresteren, luidt het. Het volkstribunaal nam het ook op tegen uitspraken in cassatie. Deze gang van zaken is strijdig met artikel 149 van de Grondwet, aldus de vakbond.

SYMCO vindt het ook niet kunnen dat Mutamba onder voorwaarden gevangenen vrijliet uit de gevangenis van Makala (Kinshasa) en die van Kisangani, zonder de aanwezigheid van de procureurs-generaal. Ook dat is in strijd met de Grondwet.

Constant Mutamba deed volgens de vakbond beledigende en krenkende uitspraken over de rechters. “Zo zet hij aan tot haat tegen rechters en brengt hij hun veiligheid in gevaar.”

Mutamba zelf wil niet wijken, meldt Actualité.cd. Hij wil volhouden in zijn strijd om justitie weer op orde te krijgen, klinkt het. De minister zegt ‘maffieuze netwerken’ te willen ontmaskeren.

De vakbond SYNAMAC zei onlangs ook al dat de minister de rechters in diskrediet bracht en de structurele problemen ontweek.

© CongoForum, 20.08.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.