Schooljaar komt er weer aan: geen stormloop op schoolartikelen (CongoForum)

KINSHASA – Ook in de DR Congo maken de kinderen en jongeren zich op voor het nieuwe schooljaar. Het schooljaar 2024-2025 gaat op maandag 2 september van start. Opnieuw moeten de ouders boekentassen, schriften, uniformen en andere benodigdheden kopen. Actualité.cd hield de vinger aan de pols in Kinshasa.

In de gemeente Lemba merken diverse ouders op dat het leven duur is geworden en dat sommigen scholen voorschotten eisen om een kind te aanvaarden als leerling. “Ik werk als ambtenaar bij de staat en heb 7 kinderen”, vertelt een man. “Drie van mijn kinderen zijn aan de universiteit. Ik moet al mijn kinderen laten studeren terwijl het leven zo duur is. Sommige scholen stellen overdreven hoge eisen. De scholen respecteren de instructies van de minister van Onderwijs niet. Ze maken ons het leven zuur. De prijzen van alle artikelen zijn serieus hoog.”

De verkopers van schoolartikelen zijn ook niet echt tevreden. “Nog zes daden voor de schoolpoorten opengaan maar wij zien niet echt veel aankopen”, verzucht een verkoopster van boekentassen en rugzakken. “De ouders hebben geen centen. Sommigen worden niet betaald. Hoe wil je dan dat iedereen naar de winkels stormt? Ik heb zelf ook kinderen maar ik heb nog niets voor de kinderen gekocht.”

Minister van Onderwijs Raïssa Malu verklaarde in een omzendbrief duidelijk dat de scholen geen voorschotten mochten eisen om kinderen toe te laten. Lang niet alle scholen schikken zich naar die instructie. “Wij vragen aan de ouders geen voorschot voor de eerste schooldag”, zegt de directeur van een school in Lemba. “Wij wachten gewoon tot de ouders hun kinderen brengen zodat het onderwijs weer kan beginnen.”

Diverse private scholen eisen wel voorschotten om kinderen te accepteren, zeer tot ongenoegen van heel wat ouders.

Ondertussen is het ook uitkijken voor het Mpox-virus dat op een aantal plaatsen in Congo toeslaat. De gezondheidsdiensten roepen de mensen op om de voorzorgsmaatregelen na te leven en kinderen geen gevaar te laten lopen. Eén parlementslid pleitte ervoor om de start van het schooljaar beter uit te stellen, maar de minister ging daar niet op in.

© CongoForum, 28.08.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.