Staakt-het-vuren wordt niet nageleefd in Noord-Kivu (CongoForum)

GOMA – In het oosten van de DR Congo geldt sinds zondag 4 augustus, middernacht, een staakt-het-vuren. Maar de maatregel blijkt niet te worden nageleefd op het terrein, constateert Radio Okapi. De afspraak over een staakt-het-vuren werd op 30 juli in Angola gemaakt tussen de DR Congo en Rwanda. De Angolezen bemiddelen in het conflict tussen M23/Rwanda en Congo.

Ondanks het staakt-het-vuren wordt er nog altijd gevochten, bijvoorbeeld in de streek van Binza. De rebellen van M23 bezetten heel wat dorpen in Rutshuru, Masisi, Nyiragongo en Lubero. Ze zetten hun aanvallen voort en blijven oprukken.

Heel wat politici in Noord-Kivu zijn blij met het staakt-het-vuren. Ze pleiten wel voor bufferzones, beveiligd door de VN-vredesmacht (Monusco).

Volgens Aisé Kanendu, erelid van de provinciale assemblee, moet er een bufferzone komen in Kirumba, Kayina en Kanyabayonga, onder het toezicht van een mechanisme dat samenwerkt met de VN-vredesmacht. De bufferzone zou nuttig zijn voor humanitaire hulpverlening en het mogelijk maken om de naleving van het staakt-het-vuren te controleren. “We vragen ook de heropening van de weg Goma-Rutshuru-Kanyabayonga om de stad Goma uit haar isolement te halen. Momenteel wordt die stad verstikt, met dramatische sociaaleconomische gevolgen.”

In een persbericht van 1 augustus verwierpen de rebellen van M23 en hun bondgenoten het staakt-het-vuren. M23 was niet aanwezig bij het recente overleg in Angola en voelt zich ook niet gebonden door de afspraken die daar werden gemaakt.

© CongoForum, 05.08.24 (db)

Beeld – bron: Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.