Tshisekedi beschuldigt Kabila van het aanwakkeren van de crisis in het oosten (CongoForum)

BRUSSEL – Het Congolese staatshoofd Félix Tshisekedi heeft gisteren zijn voorganger Joseph Kabila ervan beschuldigd de veiligheidscrisis in het oosten van de Democratische Republiek Congo te hebben aangewakkerd door zijn vermeende steun aan de ‘Alliance du Fleuve Congo’ (AFC).

Hij zei dit in een interview met Radio Top Congo vanuit Brussel (België), waar hij om gezondheidsredenen verbleef. “Joseph Kabila heeft het verkiezingsproces van 2023 geboycot en bereidt een opstand voor. Hij is de AFC”, verklaarde Tshisekedi. De president toonde zich ook verheugd over de houding van bepaalde tegenstanders zoals Adolphe Muzitu en Denis Mukwege, die waardering hebben voor het werk dat zijn regering zou doen voor het welzijn van de bevolking.

Tshisekedi hoopt dat de Congolezen zich zullen verenigen om het hoofd te bieden aan de Rwandese agressie in het oosten van het land. Hij beloofde geen dialoog aan te gaan met de M23-rebellen die samen met hun bondgenoten, het AFC en het Rwandese leger, het oosten van het land destabiliseren: “Zolang ik president van de DR Congo ben, zal ik nooit de M23-delegatie voor me hebben om te onderhandelen. Ik ga met Rwanda praten om aan de heer Kagame te vragen wat hij tegen mijn volk heeft”.

De president is ervan overtuigd dat het Luanda-proces de DR Congo in staat zal stellen om een oplossing te vinden voor de crisis in het oosten.

© CongoForum, 07.08.24 (rk)

Beeld – bron: Tshisekedi/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.