Tshopo: oorlogsslachtoffers wachten op beloofde 2.000 dollar van minister van Justitie (CongoForum)

KISANGANI – Sinds de publicatie van het besluit van de minister van Justitie op 12 augustus om de leden van het nationale bestuur van het Speciale Fonds voor Herstel en Vergoeding aan Slachtoffers van Illegale Activiteiten van Oeganda te schorsen zijn de verwachtingen in Kisangani niet meer dezelfde, bericht Actualité.cd.

Jean Kazamire, die de slachtoffers vertegenwoordigt, zei: “We zijn blij met het besluit van de minister om de individuele schadevergoeding voor alle slachtoffers te verhogen, ongeacht hun categorie. Er zal geen sprake meer zijn van het moeten doorlopen van verschillende procedures, zoals medische consultaties, onderzoeken en andere procedures die te lang duren.” Andere slachtoffers, die om anonimiteit vroegen, uitten hun vrees: “We vrezen dat de betaling van schadevergoedingen de komende dagen zal worden opgeschort. Wij, de slachtoffers, zouden het onderspit delven nu het eerste deel al betaald is”, zeiden ze.

Volgens Franck Linaito, voorzitter van het overlegorgaan van maatschappelijke organisaties en actieve krachten in Tshopo, “zou het interimbeheer na de opschorting moeten worden uitgevoerd door de leden van het algemeen bestuur van het Bijzonder Fonds voor Herstel en Vergoeding voor de Illegale Activiteiten van Oeganda in de Democratische Republiek Congo, in plaats van mensen van buiten het algemeen bestuur aan te stellen. Het nieuwe team riskeert opnieuw het wiel te willen uitvinden, wat de structuur zou kunnen verlammen.”

Linaito: “Dit is een politieke of administratieve beslissing die moeilijk te begrijpen is; dit bevel vermeldt geen overtreding of de duur van de schorsing. We vragen de president van de republiek, Félix Antoine Tshisekedi, om zo snel mogelijk in te grijpen om de compensatieoperaties te redden, waarvan de doelstellingen tegen onze verwachtingen in niet bereikt dreigen te worden.”

Het Internationaal Gerechtshof is met Oeganda overeengekomen dat het land elk jaar op 1 september 65 miljoen dollar moet betalen aan Congo, en dit gedurende vijf jaar.

Het Speciale Fonds voor Herstel en Vergoeding aan Slachtoffers van Illegale Activiteiten van Oeganda alle ontvangen middelen op een onafhankelijke, eerlijke en transparante manier beheren en alle centen voor de vergoeding van slachtoffers zal innen. Volgens bronnen van Actualité.cd zijn de twee betalingen van Oeganda in 2022 en 2023, in totaal 130 miljoen dollar, nooit volledig gestort op de rekening van deze overheidsinstelling.

De regering hield 18,4% in, ofwel bijna 24 miljoen dollar. Het is aan de minister van Justitie om de bestemming en het gebruik van die 18,4% op te helderen. Een team van de IGF (Algemene inspectie Financiën) maakte aan het einde van zijn missie in Kisangani in zijn eindrapport melding van de verduistering van 81,54% van het geld van de slachtoffers dat bij Rawbank was ondergebracht.

Achtergrond

Tijdens zijn missie naar Kisangani, begin augustus, gaf de minister van Justitie, Constant Mutamba, opdracht tot de arrestatie van de nationale coördinator, in aanwezigheid van enkele slachtoffers, op het hoofdkantoor van deze openbare instelling in de gemeente Makiso.

De coördinator werd op 30 juli 2024 door de openbare aanklager gearresteerd voor verhoor en daarna overgebracht naar de gerechtelijke politie, waar hij om 19.00u werd vrijgelaten zonder dat hem een strafbaar feit ten laste werd gelegd. De minister van Justitie schortte nadien de individuele schadevergoedingsoperaties voor het eerste deel op en beval een stopzetting van de activiteiten. Mutamba beslist ook om de schadevergoeding te verhogen naar 2.000 dollar per slachtoffer, in plaats van de bedragen die door de Raad van Bestuur waren vastgesteld en die varieerden van 1.040 dollar tot een symbolische 300 dollar, afhankelijk van de categorie.

Sommigen denken dat de minister van Justitie de bepalingen van de Raad van Bestuur en het decreet tot oprichting van deze openbare instelling bij presidentieel besluit negeerde. De uitspraak van het Hof definieert namelijk nergens de bevoegdheid van de minister bij de toepassing ervan. Als gevolg hiervan wordt de minister van Justitie gevraagd om zijn besluit in te trekken, zonder dat degenen die door de opschorting worden getroffen hiervan op de hoogte zijn gesteld. Volgens het overlegkader van maatschappelijke organisaties in Tshopo voldoet het besluit van de minister niet aan de verwachtingen van het maatschappelijk middenveld in de provincie.

© CongoForum, 19.08.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.