WHO: veel gevallen van cholera en mazelen, en ook problemen met apenpokken (CongoForum)

KINSHASA – De humanitaire situatie in het oosten van de DR Congo blijft verslechteren, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat hangt ook samen met het geweld in de regio, klimaatproblemen, armoede en ondervoeding.

Volgens de WHO zijn de huidige uitbraken van cholera en mazelen de ergste sinds 2017. Er zijn ook problemen met de apenpokken (Mpox). Midden juni waren meer dan 9.000 gevallen van apenpokken opgetekend in 23 van de 26 Congolese provincies. Een aantal van die gevallen dook op in de kampen voor ontheemden in Goma (Noord-Kivu). De ziekte dreigt zich snel te verspreiden in de kampen door het gebrek aan schoon water en de slechte hygiëne. Een ernstig gevaar voor de ontheemden en voor hulpverleners.

40% van de Congolese bevolking kampt nu met chronische voedselonzekerheid, zegt de WHO. Het gaat om ongeveer 40 miljoen mensen. Langdurige interventies zijn noodzakelijk om de onderliggende oorzaken aan te pakken, luidt het.

In de provincies in het oosten van het land is sprake van 6,9 miljoen ontheemden. Alles bij elkaar zijn er in heel Congo nu 7,3 miljoen ontheemden.

© CongoForum, 06.08.24 (db)

Beeld – bron: WHO

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.