België in het hart van Europa

Een uitzonderlijke geografische ligging …

België is geografisch om twee belangrijke redenen uitstekend gelegen: zijn ligging aan de Noordzee, die een van de drukst bevaren zeeën ter wereld is, en de afwezigheid van grote hoogteverschillen. België ligt centraal op de economische en stedelijke « ruggengraat » van Europa en in het belangrijkste kustgebied ter wereld. Daarom ligt het niet alleen in een van de dichtst bevolkte en meest commerciële regio’s van de wereld maar vormt het ook het centrum van een belangrijke stedelijk en economisch gebied. Dit stedelijk gebied, ook wel « megalopool » genoemd, is de belangrijkste verkeersader en commerciële as in Europa en ondanks zijn korte eigen kuststrook (67 km), speelt het land een zeer actieve rol in het economische leven van deze Europese megalopool.

België is een heuse draaischijf in het West-Europese transportsysteem die van België een knooppunt maakt. Het openen van de binnengrenzen van de Europese Unie moet berusten op een efficiënt Europees transportsysteem. Dat veronderstelt voor alle vervoermiddelen vlotte intra-Europese en grensoverschrijdende verbindingen tussen de lidstaten. Om in de toekomst zijn spilfunctie te behouden, heeft België verkeersnetten aangelegd die perfect tegemoet komen aan de vereisten van het huidige verkeer. Dankzij het zeer dichte autowegennet in West-Europa, ligt België op het kruispunt van belangrijke routes van noord naar zuid, van west naar oost en van noordwest naar zuidoost.

Na lange tijd het bruggenhoofd te zijn geweest van de spoorwegverbindingen tussen Groot-Brittannië en het Europese vasteland, is België nu een vaste halte op de grote internationale lijnen. Daar komt nog bij dat verscheidene landen van de Europese Unie, waaronder België een hogesnelheidsnet (HST) ontwikkelen doorheen West-Europa en op langere termijn ook in Centraal- en Oost-Europa. Net als Duitsland en vooral Nederland, is België goed bereikbaar voor de scheepvaart, onder meer dankzij zijn ligging in de gemeenschappelijke delta van Schelde, Maas en Rijn.

Daarnaast is de luchthaven van Brussel geroepen om een steeds belangrijker rol te spelen in het internationale reizigerstransport. Brussel is een heus platform van het transport op het Europese vasteland.

Toerisme

Toerisme Vlaanderen trok in 2004 bijna 1,4 miljoen euro uit voor wandel- en fietstoerisme. Dat staat in het jaarverslag van het agentschap voor het jaar 2004. In totaal gaat het om negentien fiets- en wandelprojecten die vorig jaar subsidies kregen, goed voor een bedrag van 1.376.623,60 euro. Wandelen en fietsen zijn van groot belang voor Vlaanderen, zegt Toerisme Vlaanderen. Voor meer dan één op de drie toeristen is die vrijetijdsbesteding de belangrijkste tijdens hun verblijf in de regio. De steun vertaalt zich onder meer in de uitbreiding van fietsknooppuntennetwerken en het plaatsen van bewegwijzering en overzichtsborden.

Toerisme Vlaanderen spendeerde in 2004 in totaal 6.878.000 euro aan uiteenlopende toeristische projecten. Dat is ruim zeven keer zoveel als tien jaar geleden. Het agentschap ontving vorig jaar bijna 100 subsidieaanvragen, ook een stijging ten opzichte van vroeger. Toerisme Vlaanderen investeert ook dit jaar in toeristisch-recreatieve projecten en strategische plannen van toeristische regio's. Veel meer over Vlaanderen Vakantieland, de Vlaamse kunststeden, de Vlaamse kust enzovoorts vind je op de website van Toerisme Vlaanderen.

Brussel, voor een weekend of voor een week… Brussel, van het bed naar het salon en van het concert naar de musea. Brussel, een regio waar de meest ongewone parcours die van de surrealisten en de modemakers kruisen en de elegantie van "Made in Belgium" ontmoeten. Brussel is tegelijk hoofdstad van Europa en van het koninkrijk België, maar staat ook bekend om de Grote Markt, Manneken-Pis, het Atomium, de schatten van de Art Nouveau en de permanente bedrijvigheid van de Heizel of Bruparck. Dagelijks kom je er vakmensen tegen die naar beurzen en salons trekken en gezinnen en toeristen op uitstap naar Mini-Europe. Brussel, een stad waar de levenskunst hoog in het vaandel gedragen wordt en waar Brusselaars u ongetwijfeld uitnodigen op een caféterrasje om te genieten van een kriek of een gueuze in deze stad die vandaag een kosmopolitische stad is die symbool staat voor lekker eten. In Brussel vindt u striphelden, wereldmuziek, de schitterende Art Nouveau of lekkerbekkentrajecten. Brussel is het centrum van Europa, een centrum waar beslissingen genomen worden.

Wallonië is wondermooi voor wie het weet te ontdekken…
Het gebied is overspoeld met authentieke plekjes en kleine, rustieke dorpen waar het leven nog goed is… Het natuurlijke erfgoed bestaat uit weidse groene vlakten, wouden en rivieren, wat zowel wandelaars als sportievelingen op allerlei gebieden weet te bekoren. Ook het architectonische erfgoed heeft karakter: prachtige kerken, kastelen omringd door tuinen en parken, historische gebouwen en kunststeden getuigen van de historische rijkdom. De rommel- en groentemarkten, de kleurrijke carnavalsfeesten en andere folkloristische evenementen zeggen alles over de gastvrije en warme reputatie van de bevolking. Verwen uzelf met een Escapade in Wallonië, ontdek haar gastvrijheid, haar zuivere lucht en proef van haar gastronomie met hoogstaande producten en rijk aan traditie.

Surftips:

www.toerisme-vlaanderen.be

www.visitflanders.com

www.opt.be

www.brusselsinternational.be

Bron: www.diplomatie.be, www.belgium.be, persagentschap Belga

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.