03.05.10 Afrika Filmfestival 2010 in Gent (Congo-special)

Op 6 mei om 20u (Kelderzaal): KATANGA BUSINESS schitterende documentaire van Thierry Michel (België, 2009, 120 min)

Na ‘Mobutu, roi du Zaïre’ en ‘Congo River’ zet de Belgische regisseur Thierry Michel zijn ontdekkingstocht door Midden-Afrika verder. Zijn nieuwe documentaire, getiteld ‘Katanga Business’, is een soort politiek-economische thriller die zich afspeelt in deze provincie gelegen in het zuidoosten van de Democratische Republiek Congo, één van de rijkste streken ter wereld wat betreft ertsrijkdommen. Desondanks leeft de bevolking van Katanga nog steeds in de allergrootste armoede, terwijl de multinationals steeds vaker concurrentie krijgen van China en de miljarden dollars die het land meebrengt. ‘Katanga Business’ is een parabel over de globalisering die zich afspeelt op de achtergrond van een economische oorlog.

Op 7 mei (Turbinezaal):Congolese documentaires gevolgd door debat
20u: documentaire "Entre la coupe et l’élection" van Monique Phoba (RDCongo, 2006, 56 min)

In volle verkiezingscampagne in 2006 besluiten Clarisse en Demato, twee studenten het Nationale Instituut voor de Kunsten in Congo een film te maken over de eerste voetbalploeg uit Subsahariaans Afrika die deelgenomen heeft aan de eindronde van de wereldbeker voetbal: de ploeg van het toenmalige Zaïre, heden weer Congo, uit 1974.
en    documentaire "Les banques de la rue" van Georges Kabongo (RDCongo, 2006, 8 min)

In Kinshasa worden de leefomstandigheden almaar harder. Jobs zijn er niet. De ongeveer acht miljoen bewoners van de hoofdstad moeten toch zien te overleven. Het handeltje dat welig tiert, is het wisselen van geld. De verkeersaders, de markten, alle publieke ruimten worden overspoeld door valutahandelaren.

21u30: aansluitend het panelgesprek "Welke rol speelt de civiele maatschappij vandaag in Congo?" met Kris Berwouts (EurAc), Jean Kabuta (Universiteit Gent), Suzanne Monkasa (Commissie Vrouwen en Ontwikkelingssamenwerking) en Modi Ntambwe (Raad vd Afrikaanse Gemeenschappen in Europa).

We vragen ons af hoe de Congolezen vandaag het hoofd boven water kunnen houden, hoe ze niettegenstaande de jarenlange chaos, burgeroorlog en dysfunctie van de staat, zich toch weten te organiseren. We peilen naar de werking van lokale ngo's, vrouwenbewegingen, buurtwerkingen en trachten te weten te komen of die resultaat boeken.

Praktisch: De Centrale, Kraankindersstraat 2, 9000 Gent.
Inkom: 5,5/4 euro

Alle informatie over het Afrika filmfestival vinden jullie op de websites www.decentrale.be en www.afrikafilmfestival.be . Of jullie kunnen contact opnemen met het nummer 0486 33 52 46.

We hopen jullie talrijk te mogen verwelkomen.
Met warme groet,
Erik Gobbers en Luc Ribbens
Africa Matters/Afrika Filmfestival

Links:

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.