30.05.10 Zaba-Kina kondigt diverse activiteiten aan

30.05.10 Zaba-Kina kondigt diverse activiteiten aan

Vzw Zaba-kina ism het Mols Pierement zetten op 4, 5 en 6 juni een uniek Afrikaans weekend op poten ten voordele van hun twee projecten in Congo.

Vrijdag 4 juni gaan ze van start met een filmavond ‘ Het leven zoals het is in … Congo ‘.

Hun film is een ode aan alle Congolezen, een documentaire die ontroert en je wakker schudt. Humor, sterke quotes en een mooie soundtrack maken van de film een pareltje om te bekijken.

Ondanks het algemene verbod op filmen en fotograferen in de Congolese steden – de politie arresteert stelselmatig iedereen die foto’s maakt of filmt en zij verwachten dan een "motivatie" (lees: betaling) om een oogje dicht te knijpen – hebben ze ongeveer 4 uur filmmateriaal en 3.000 foto’s verzameld tijdens hun rondreis in Congo. Dit materiaal is verwerkt tot een roadmovie van iets meer dan een uur, een compilatie van bewegende beelden en foto's. Het resultaat mag er zijn!

Tijdens deze film maken jullie kennis met de projecten en kunnen jullie zien waarvoor onze steun zal gebruikt worden.

Toegangprijs: 3 euro.

Beperkt aantal plaatsen, reservatie gewenst via info@zabakina.be of 0477/972598 of 014/585012

Op zaterdag 5 juni tussen 14u en 18u:

Tijdens de overzichtstentoonstelling, kunnen jullie kennismaken met de lopende projecten en hun plannen voor 2010 en worden er Afrikaanse muziekinstrumenten, kunstvoorwerpen en juwelen tentoongesteld. Sommige daarvan zijn te koop en ook deze opbrengst gaat integraal naar de projecten in Congo.

Om 20u gaan de deuren open voor een Centraal-Afrikaans dansoptreden met live percussiebegeleiding. Daarna schuiven we de stoelen aan de kant en is er een Afrikaanse dansinitiatie. En…er is gelegenheid tot het proeven van Congolese specialiteiten en lekkere aperitiefjes.

Toegangprijs: 3 euro

Reservatie gewenst via info@zabakina.be of 0477/972598 of 014/585012

Zondag 6 Juni ‘Afrika for Kids’ :

Op het programma staan interactieve Afrikaanse verhalen, op zolder bij slecht weer, of Afrikaanse kinderspelen op de weide bij een mooie zomerdag. Gegrimeerd als tijger of leeuw kunnen de kinderen op een speelse manier Afrika leren kennen. Voor onze volwassenen zullen er doorlopend Afrikaanse muzikale intermezzo’s zijn met zang, muziek, een djembe-optreden … een programma vol met Afrikaanse ambiance om zeker niet te missen. Gratis toegang.

Voor meer informatie over de projecten van Zaba-kina in Congo: check www.zabakina.be

++++++++++++++++++++++++++++++

Op zaterdag 19 juni organiseert de dienst diversiteit i.s.m. de verenigingen Mozaiek, BART, vzw MAROM, Arbel, Zaba-Kina, De Regenboog, De Stem vzw, Sharaf vzw en Karama vzw ‘MECHELEN MIXT’ in het cultuurcentrum. Op het programma staat: dans- en muziekoptredens, workshops, film, hapjes en tapjes: voor ieder wat wils!

De inkom is gratis.  Je bent welkom vanaf 14u tot 19u

++++++++++++++++++++++++++++++

50 jaar onafhankelijk Congo

De Verenigde Naties riepen 20 juni uit tot Internationale Dag van de Vluchteling. Wereldwijd is er dan aandacht voor het lot van vluchtelingen, zeker ook in Mechelen, dat 50 jaar onafhankelijk Congo viert.

DRIELUIK VAN 3 ACTIVITEITEN IN HETZELFDE CONGOLESE THEMA

Viering – 12 juni

In het wijkhuis Arsenaal nodigt Zaba-Kina je uit voor pittige gesprekken over Congo en even pittige Congolese gerechten.

‘s Ochtends neem je samen met Congolezen maatschappelijke onderwerpen onder de loep tijdens een rondetafelgesprek.

Vanaf ’s middags toveren Congolese mama’s smakelijke gerechten uit de potten, wordt er flink gedribbeld en ben je getuige van een heus modedefilé.

De dag eindigt, hoe kan het ook anders, met een uitbundig en kleurrijk dansfeest.

Toegang gratis!

Wijkhuis Arsenaal, 10u tot 24u, , E info@zabakina.be, www.zabakina.be

 

Great Escape

01.06

Deze voorstelling speelt slechts 4 x in Europa, en dus ook in… Mechelen!

TIP: Samen met GREAT ESCAPE kun je de tentoonstelling over het BookCafé in Harare bezichtigen. Deze zeldzame vrijplaats voor artistiek talent en maatschappelijk debat is dé creatieve hotspot van Harare. De expo is voor en na de voorstelling gratis toegankelijk in ’t Arsenaal.

’t Arsenaal,

Un fou noir au pays de blancs

GREAT ESCAPE is het schrijnende, hilarische theaterverhaal uit de hand van Michael Kudakwashe en Mandla Moyo, twee van Zimbabwe's beste acteurs. Avonturiers willen via een ondergrondse tunnel Zimbabwe ontvluchten en komen uiteindelijk terecht in de achtertuin van president Robert Mugabe…Voor deze voorstelling hoef je gewoon naar jouw achtertuin, namelijk ’t Arsenaal. Hanswijkstraat 63, 20.15u, T 015 42 25 44, €9/€6, ism Africalia en CC Mechelen

19.06

In het kader van de Werelddag van de Vluchteling, vertelt Michael de Cock verhalen uit ‘Aller Retour’, over een reis langs de grenzen van fort Europa, met foto’s van Stephan Vanfleteren. Een mooie opwarmer van de voorstelling van Pie Tshibanda, 

professor in de Psychologie in Katanga voor hij op de vlucht sloeg voor de genocide en nu een veel gevraagde verteller. Verwacht je aan een mix van traditionele Afrikaanse legendes, hilarische en ook aangrijpende anekdotes. Ook administratieve logheid die hij ondervond in de strijd voor verblijfspapieren en een wederzien met zijn gezin komt op een komitragische manier aan bod. Zijn plezante verhalen verbergen vaak een sarcastische kant die je aan het denken zet.

Tip: neem ook een kijkje in de tentoonstelling ‘Immigraliën’.
19u30, ’t Arsenaal, Hanswijkstraat 63, T 015 42 25 44, €13/€10/€6/€2,
www.tarsenaal.be

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.