03.06.10 Dvd over Belgisch-Congo (Cinematek)

De dvd's bevatten films van de drie belangrijkste 'koloniale filmmakers' – Gérard De Boe, André Cauvin en Ernest Genval – en zijn verpakt in een boek met enkele essays over de cineasten. Alle films komen uit de collecties van CINEMATEK en van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika.

De dvd zal beschikbaar zijn in de handel (en via www.cinematek.be) vanaf zaterdag 12 juni.

De uitgave van deze dvd past in het kader van het project 'De koloniale film', waarbij onder meer een groot aantal documentaire films uit het koloniale tijdperk werden gedigitaliseerd die binnenkort zullen terugkeren naar Congo, Rwanda en Burundi. Tijdens zijn officiële bezoek aan Congo eind juni zal koning Albert II een koffer met 150 dvd's overmaken aan de Congolese autoriteiten. Het Museum van Tervuren zal dit project aan de pers voorstellen tijdens een persconferentie in juni (de exacte datum wordt nog meegedeeld).

In oktober organiseert Cinematek een filmprogramma over de koloniale cinema en een cyclus met films van Thierry Michel.

Guido Huysmans (Afrika Filmfestival) maakt een kanttekening bij de dvd:

"Voor de viering van '50 jaar Congo' maakt Cinematek een dvd van koloniale films.. dus films voor 1960.. En ze vertonen nog de (goede) films van de Belg Thierry Michel.

Prima .. maar waar zijn de Congolese films?"

"We hopen dat ze ooit ook een dvd gaan maken van Congolese films gemaakt de laatste 50 jaar.. dus tussen 1960 en 2010…. én een retrospectieve organiseren van de Congolese films… Waarom zouden we geen filmmuseum in Congo realiseren? waardoor de Congolese films toegankelijk worden voor onderzoek."

www.afrikafilmfestival.be

Links:

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.