27.08.10 Leuven: tentoonstelling ‘Mayombe. Meesters van de magie’ (8 oktober – 23 januari)

M – Museum Leuven presenteert dit najaar zeldzame beelden en objecten uit een uitzonderlijke, voor het grote publiek nog onbekende, Congolese verzameling. Deze fascinerende objecten werden 100 jaar geleden verzameld in Mayombe, een streek in Neder-Congo, en naar België gezonden door Leo Bittremieux, missionaris van Scheut. Vandaag zijn ze eigendom van de Katholieke Universiteit Leuven, de Université Catholique de Louvain (UCL) en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren. Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de onafhankelijkheid van Congo brengt M deze waardevolle stukken samen in één tentoonstelling Mayombe. Meesters van de magie.

Mayombe. Meesters van de magie toont in de eerste plaats de fascinerende schoonheid van de rituele objecten maar ook de betekenis en de context worden toegelicht. De krachtbeelden waarmee de hulp van de geesten werd gevraagd, de voorwerpen die bij initiatierituelen werden gebruikt, de moeder-en-kindbeelden en de grafsculpturen geven de bezoeker een kijk op het functioneren van de samenleving in Mayombe omstreeks 1910. De magische uitstraling en de kracht van de beelden getuigen van een bijzonder rijke cultuur die vandaag nog steeds tot de verbeelding spreekt.

een realisatie van M – Museum Leuven i.s.m. met Katholieke Universiteit Leuven, de Université Catholique de Louvain (UCL) en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika

 

M – Museum Leuven

Leopold Vanderkelenstraat 28

3000 Leuven

T +32 (0)16 27 29 38

www.mleuven.be / annik.altruy@leuven.be

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.