11.10.10 Leuven: expo ‘Getuigen van een missie. Foto’s uit Congo’ (Kadoc)

In het kader van de herdenkingen van 125 jaar Congo Vrijstaat – de start van de Belgische aanwezigheid in Midden-Afrika – en 50 jaar onafhankelijkheid van Congo loopt op KADOC van 8 oktober tot 22 januari 2011 de tentoonstelling “Getuigen van een missie”. Die toont unieke foto’s van paters, broeders en zusters die België ruilden voor Congo om te getuigen van hun geloof. Ze zijn genomen uit de collecties van religieuze congregaties en missionaire instellingen en uit diverse persoonsarchieven die op KADOC worden bewaard.

“Getuigen van een missie. Foto’s uit Congo” neemt de levensloop van ‘de’ missionaris als rode draad voor deze verkenning van de Belgische religieuze aanwezigheid in Congo. Samen met hem of haar nemen we de boot in Antwerpen, bouwen we een missiepost en ontdekken we de Congolese samenleving. We zien de missionaris lesgeven en zieken verzorgen en nemen verder een kijkje in de ‘blanke’ private leefwereld van het missiehuis.

Cineast Jean-Michel Kibushi confronteert die oude ‘getuigen’ met actuele getuigenissen die hij in 2009-2010 in Congo registreerde. In een ‘ter zijde’ presenteert de tentoonstelling de figuur van pater Leo Bittremieux (1881-1946). Deze missionaris van Scheut en Mayombespecialist ligt aan de basis van de beeldencollectie die in dezelfde periode in het Leuvense museum M wordt getoond onder de titel “Mayombe. Meesters van de magie”.

Alle praktische informatie:
http://kadoc.kuleuven.be/congo2010/nl/exp.php

KADOC-K.U.Leuven
Vlamingenstraat 39
B – 3000 Leuven
http://kadoc.kuleuven.be

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.