08.12.10 Met Damiaanactie naar Congo (bijeenkomst op 18 januari in Mol)

Damiaanactie is een constante geworden in ons leven. Mee organiseren en als vrijwilligers verantwoordelijkheden opnemen: het gekende scenario in een grote vereniging waar duizenden mensen hier en ‘ginds’ de kar trekken om een gigantisch cijfer aan genezingen te realiseren: 345.257 opgespoorde en behandelde patiënten in 2009.

Via het organiseren van en de eigen deelname aan 6 bouwkampen leerden we de realiteiten in India, Bangladesh en Congo – onze drie grootste projectlanden – kennen.

Dank zij vele sponsors trokken ca. 1000 vrijwilligers de voorbije 18 jaar naar het Zuiden om er te participeren aan de renovatie of de bouw van kleinschalige gezondheidscentra. Ten dienste van en in samenwerking met plaatselijke gezondheidswerkers en vaklui die we een handje toesteken. De vrijwilligers betalen zelf hun reis- en verblijfkosten. Ze zorgen ook voor het geld om de projecten te realiseren: elke euro van het verzamelde sponsorgeld gaat direct naar de bouwkosten en de plaatselijke arbeiders. Twee vliegen in één klap: de zieken kunnen in betere omstandigheden verzorgd worden (en dat is ècht wel nodig!) èn plaatselijke stielmensen kunnen aan het werk en wat geld verdienen voor hun arme gezinnen.

Verbetering van de levensomstandigheden, specifiek op het vlak van gezondheidszorg – toch een basisrecht – IS mogelijk! Ons laatste bouwkamp in BOSEMBO (Kinshasa) is een perfecte illustratie van het verschil dat we kunnen maken: van een totaal onderkomen gezondheidscentrum – toevluchtsoord in een overbevolkte cité met meer dan 30.000 (DERTIGDUIZEND) inwoners – een toonbaar centrum maken met opnieuw gemotiveerd personeel… met een paar Vlaamse vrijwilligers is het ons gelukt.

Als je het verhaal van ons realistisch engagement met eigen ogen en oren wil vernemen moet je zeker eens langs komen op 18 januari in de Rozenbergschool in Mol! We delen het zo graag… WELKOM!

Meer info:

roger_torremans@hotmail.com

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.