20.02.11 Willebroek: Peter Verlinden vertelt over Congo (op woensdag 2 maart)

Peter Verlinden (° Duffel, 1957), één van de ambassadeurs van het Davidsfonds, is journalist voor de VRT-televisie (Het Journaal, Terzake) en gespecialiseerd in het Gebied van de Grote Meren in Centraal-Afrika (Congo, Rwanda, Burundi).

Vijftig jaar geleden kwam er een einde aan de koloniale tijd in Belgisch-Congo. De nieuwe, onafhankelijke staat begint aan een turbulente geschiedenis vol economische en sociale problemen. Toch blijft de koloniale erfenis nog steeds doorleven: talloze infrastructuurwerken, het onderwijssysteem, de gezondheidszorg, administratieve organisatie… dateren nog grotendeels uit de koloniale tijd.

Hoe komt het dat de eens zo welvarende kolonie één van de armste landen ter wereld is geworden? Peter Verlinden maakt zijn eigen analyse, gebaseerd op persoonlijke ervaringen en gesprekken met Belgen en Congolozen, van de koloniale generatie tot vandaag. En als we dan weten hoe de geschiedenis liep, blijft de vraag: en wat nu? Hebben wij als Vlamingen en Belgen nog een rol te spelen in Congo?

Woensdag 2 maart om 20 uur. Parochiecentrum, Beekstraat 31 in Tisselt. Toegang: 5 euro, met Davidsfonds-cultuurkaart: 3 euro.

 

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.