08.09.11 Oxfam-Solidariteit zoekt coöperant voor Goma (Noord-Kivu)

Oxfam-Solidariteit is een ngo voor internationale samenwerking, die strijdt tegen het onrecht dat aan de basis ligt van de armoede in de wereld. Oxfam-Solidariteit doet dit in samenwerking met partnerorganisaties in het Zuiden en voert lobby-, bewustmakings- en campagneactiviteiten in het Noorden. Oxfam-Solidariteit is lid van Oxfam International, dat 15 Oxfams wereldwijd groepeert.

Context

Sinds de jaren ’60 is Oxfam-Solidariteit actief in de DR Congo. Sinds 2005 is er een kantoor in Bukavu dat zowel de structurele als humanitaire programma’s opvolgt. Voor het humanitair programma is Oxfam-Solidariteit actief in Noord-Kivu (Rutshuru) en Zuid-Kivu (Mwenga, Bunyakiri en Kalonge). Op de projecten in Noord-Kivu nauwer te kunnen opvolgen, zal Oxfam een bureau openen in Goma.

Met het humanitair programma wil Oxfam-Solidariteit de bevolking helpen om zich opnieuw te vestigen en hun landbouwactiviteiten te hervatten. Dit doen we o.a. door landbouwzaden en materiaal voor visvijvers uit te delen en technische ondersteuning te verlenen.

Linking Relief, Rehabilitation & Development (LRRD), Disaster Risk Reduction (DRR), hiv/aids en gender zijn hierbij transversale thema’s. Alle projecten worden uitgevoerd via lokale partners met directe ondersteuning en opvolging van Oxfam-Solidariteit.

Functie

Onder de verantwoordelijkheid van de verbindingspersoon in Bukavu en in samenwerking met de humanitaire programmabeheerder in Brussel, is de programmabeheerder in Goma verantwoordelijk voor het beheer, de opvolging en de monitoring van de humanitaire projecten van Oxfam-Solidariteit. Dit werk gebeurt in nauwe samenwerking en coördinatie met de collega’s in Brussel en de lokale partners.

Hij/zij vertegenwoordigt Oxfam-Solidariteit, in overleg met de verbindingspersoon, bij de lokale partners, bij andere humanitaire organisaties die actief zijn in de regio’s en bij donororganisaties.

Hij/zij ondersteunt en adviseert de lokale partnerorganisaties tijdens de voorbereiding, de planning en de uitvoering van de voorziene activiteiten van de humanitaire projecten en onderneemt terreinreizen in Noord en Zuid-Kivu voor de opvolging van het programma.

Hij/zij is verantwoordelijk voor het respecteren van de regels van de verschillende donororganisaties en bereidt de narratieve en financiële rapporten voor in samenwerking met het team van Oxfam-Solidariteit in Bukavu en in Brussel.

Hij/zij neemt deel aan de voorbereiding van de strategie voor nieuwe projectvoorstellen in samenwerking met de het team van Oxfam-Solidariteit in Brussel.

Hij/zij werkt mee aan de identificatie en de ontwikkeling van nieuwe humanitaire projecten in samenwerking met de lokale actoren en onderneemt via voorbereidende missies.

 

Vereiste competenties

Minstens 2 jaar terreinervaring hebben in het domein van de internationale noodhulp binnen een internationale ngo;

Ervaring hebben met het administratief en financieel beheer, ondermeer van projecten gefinancierd door publieke instanties (ECHO, DGD, EU, …);

Goede kennis hebben van de humanitaire normen en principes en de verschillende ontwikkelingsmodellen;

Ervaring hebben met het werken met lokale organisaties (ngo’s);

Sterke affiniteit hebben met de waarden, missie en visie van Oxfam-Solidariteit;

Goede kennis hebben van de context en van de regio;

In staat zijn zich aan moeilijke situaties aan te passen en te werken in precaire omstandigheden;

Beschikken over uitstekende communicatievaardigheden en in staat zijn goed te werken in teamverband;

Uitstekende kennis van het Frans. Kennis van Nederlands, Engels en Swahili zijn een pluspunt.

 

Oxfam-Solidariteit biedt

Plaats van tewerkstelling: Goma – DR Congo

Brutosalaris: min. 2.000 euro en max. 3.000 euro (voor 30 jaar anciënniteit).

Tegemoetkoming in de huur ter plaatste, transportkosten, medische kosten, verzekeringen en visa.

Dit is een niet-begeleide functie.

Contract van bepaalde duur van 1 jaar (hernieuwbaar).

Startdatum: zo snel mogelijk.

 

Interesse?

Stuur uw CV en motivatiebrief met de referentie « beheerder humanitair programma Goma (DRC) »: naar cja@oxfamsol.be

of per post naar Oxfam-Solidariteit, Vier-Windenstraat 60, 1080 Brussel, België.

Voor meer informatie over de functie kan u contact opnemen met Caroline Celis, programmabeheerder DR Congo in Brussel – cce@oxfamsol.be of 02/501.67.66.

Voor alle vragen over het contract, de salarisvoorwaarden, enz. kan u contact opnemen met Erika Leunens, HR-beheerder – ele@oxfamsol.be of 02/501.67.02.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.