21.10.11 Wie weet meer over Congolese prefabwoningen Gebroeders De Coene? (Noël Hostens)

Aan de hand van foto's van de opbouw van deze 1.000 woningen kan u een gedeeltelijk inzicht krijgen in de werkwijze van de firma De Coene.

De foto's werden ons door De Coenemedewerker Carl Dehaen ter beschikking gesteld.

Aanvullingen, opmerkingen en suggesties zijn steeds welkom.

Wie meer weet over het werk van de Gebroeders De Coene in Belgisch-Congo of over de beelden in bijlage, is zeer welkom bij Noël Hostens. Hij is geïnteresseerd in alle mogelijke informatie.

Noël Hostens, Ingenieur-architect,

Onderzoeker De Coene meubeldesign Kortrijk 1900-1975,

Oostnieuwkerksesteenweg 14, 8800 Roeselare

E-mail: hostens.noel@skynet.be

Website: www.decoeneartvillage.be 

 

P.S.:

De Democratische Republiek Congo is een voormalige Belgische kolonie en werd onafhankelijk op 30 juni 1960.

De grote hout-, interieur- en meubelfirma De Coene uit Kortrijk (1900-1975) heeft gedurende haar circa 75 jarige activiteit een belangrijke economische en culturele samenwerking met de voormalige Belgische kolonie en met de huidige DR Congo gehad.

De belangrijkste activiteit bestond in het ontginnen van bossen en aankopen van bomen om als grondstof voor hun houtfirma te kunnen gebruiken.

In dit verband is in het boek SEPPE COENE (2006) van auteur Luc-André Vandenbogaerde op pagina’s 58 en 59 over de ontginning van grondstof bomen (Congolese houtsoorten) een tekst met afbeeldingen afgedrukt.

De firma De Coene had vanaf 1954 de Knoll licentie verkregen om Knollmeubelen te produceren voor de Beneluxlanden en voor Belgisch Congo ( nu DR Congo).

In Congo werden verschillende hotels, villa’s, overheidsgebouwen, firma’s, appartementen… door De Coene ingericht. In 1952 werden 1000 houten prefabwoningen voor Congo, Kinshasa, geleverd. Voor Generaal Mobutu werd in 1967, door De Coenedesigner Jacques VERNEST, de presidentiële boot ontworpen en door de firma De Coene ingericht.

De Congolese Nationale bank te Kinshasa werd door de firma De Coene ingericht. Ook de trein die door wijlen Koning Boudewijn werd gebruikt werd door De Coene ingericht.

In de reportage van Rudi Vranckx in 2010 (50 jaar DR Congo) kwam het interieur van de Koninklijke trein in beeld. Maar er werd niet bij vermeld dat de inrichting door de firma De Coene was uitgevoerd.

In de jaren vijftig werden verschillende ensembles (eetkamers, slaapkamers…) in koloniale stijl door de firma De Coene ontworpen.

"Belgian Art News, 2002, pagina 8, foto en tekst: Le train qui conduisait le roi Baudouin en 1959 au Congo fut aménagé par De Coene."In 1997 werden door het Antwerpse veilinghuis Bernaerts een tiental loten De Coene-archieven verkocht. In het lot 296 (album jaren vijftig/zestig; o.a. immeubles à Leopoldville) zijn een paar aquarellen van de De Coene-inrichting van een appartement in Kinshasa te vinden.

 

Links:

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.