01.01.12 Brussel: "Laat de stembussen echt spreken!" (persconferentie op 5 januari)

Laat de stembussen echt spreken, alleen dan kan de CONGOLESE stembusgang van 28 november 2011 legitiem worden genoemd

 

Het is eindelijk duidelijk en bewezen dat er werd gefraudeerd en vals gespeeld vóór, tijdens en na de recente Congolese verkiezingen, met als ‘hoogtepunt’ het knoeien, buiten het zicht van getuigen en waarnemers, met de cijfers tijdens de samenvoeging of ‘compilatie’ van de uitslagen.

 

De cijfers werden dusdanig vervalst dat iedereen ervan overtuigd is dat de « waarheid van de stembussen » nooit aan het daglicht is kunnen komen.

 

Ook had de pseudo-uitslag, bekendgemaakt door de kiescommissie (CENI) en bekrachtigd door het Congolese Hooggerechtshof, nooit mogen worden aanvaard. De kiescommissie en het Hooggerechtshof zijn weinig geloofwaardig. Velen staan erg wantrouwig tegenover beide instellingen.

 

De verantwoordelijke autoriteiten waren vastbesloten om de uitslagen zwaar te manipuleren, wat indruiste tegen de kieswet. Hierdoor zitten we nu met een ernstige postelectorale crisis waarvan de afloop onvoorspelbaar is.

 

Internationale waarnemers spraken eufemistisch over « de onregelmatigheden van het verkiezingsproces ». Sommige politici en westerse ambassadeurs pleitten voor het zoeken naar een

« derde weg ». Maar dat stelt bitter weinig voor als er wordt rekening gehouden met de omvang van de verkiezingsfraude. Door die grote fraude wordt het hele verkiezingsproces gediskwalificeerd.

 

De meeste bewindslieden in België en het Westen riepen op om de gemanipuleerde verkiezingsuitslagen maar te aanvaarden. Een zware belediging voor de Congolese kiezers omdat dit

de universele principes en mechanismen van de democratie miskent. Deze houding verhitte de gemoederen aanzienlijk. De Congolese democratie ligt nu op apegapen. Veel Congolezen kampen met zware frustraties. Alleen door de ‘waarheid van de stembussen’ aan het licht te brengen kunnen die frustraties worden weggenomen.

 

In de Congolese steden werden duizenden politieagenten en militairen ingezet. Zij moesten ongewapende burgers beletten om hun afkeuring en onbegrip te uiten. Sinds 23 december 2011 worden in de hoofdstad Kinshasa zelfs legertanks ingezet.

 

Wie zwijgt over deze situatie, maakt zich medeplichtig aan het onderdrukken van burgers die alleen maar verlangen dat hun keuzes worden gerespecteerd.

 

Het is dringend noodzakelijk om de juiste uitslagen van de presidentsverkiezingen te berekenen. Dat moet gebeuren aan de hand van de processen-verbaal van de stembureaus. Als de juiste cijfers worden berekend en voorgesteld, wordt het mogelijk een legitieme winnaar aan te duiden, wie die winnaar ook moge zijn. Het wordt dan ook mogelijk om straffen op te leggen aan rechtstreekse of onrechtstreekse stokebranden die de cijfers wilden manipuleren.

 

Ter informatie :

 

De kieswet bepaalt :

 

Art 89 : Wordt gestraft met opsluiting van zes maanden tot vijf jaar en met een geldboete van 100.000 tot 500.000 Congolese franken :

1. Iedere persoon die stembulletins ontvreemdt of daden stelt die de uitslag kunnen vervalsen ;

2. Ieder lid van de nationale onafhankelijke kiescommissie of van haar lokale vertegenwoordiging die fraude helpt mogelijk te maken tijdens het verloop van de lokale operaties. Zo iemand wordt bovendien ontzet uit zijn politieke rechten gedurende zes jaar

 

Art 95 : Wordt gestraft met opsluiting van vijf jaar en met een geldboete van 100.000 tot 500.000 Congolese franken of met één van deze straffen alleen, eenieder :

1. die het uittreksel van de telling of het proces-verbaal van de verkiezingsoperaties vervalst ; 

2. die doelbewust een stembulletin vernietigt vóór het einde van de termijn waarbinnen de verkiezingen kunnen worden betwist.

Zo iemand wordt bovendien ontzet uit zijn politieke rechten gedurende zes jaar.

 

Art 96 : De namaak van stembulletins wordt bestraft op dezelfde wijze als schriftvervalsing, overeenkomstig het strafwetboek. 

 

 

Meer informatie of vragen over dit persbericht:

 

Patoma, Radio Air Libre : 0473 / 32 83 54

Gustave Katumba : 0486 / 36 24 27

Hélène Madinda : 0497 / 16 08 71

Brigitte Graffé : 0470 / 30 11 55

 

(meer informatie wordt uiteraard gegeven op de persconferentie zelf)

 

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.