28.01.12 BTC zoekt financieel en administratief verantwoordelijken

In het kader van de verdere ontwikkeling van zijn activiteiten, zoekt BTC (m/v):  

Financieel en Administratief Verantwoordelijken

met uitgesproken belangstelling voor ontwikkelingssamenwerking 

Ref.: RDC/11/161-2 

Algemeen: Deze rekrutering is bestemd voor de uitbreiding van onze pool van financieel en administratief verantwoordelijken met het oog op de invulling van toekomstige functies. Daarnaast is er momenteel een concreet in te vullen opdracht voor DR Congo (Kikwit).

Plaats van tewerkstelling: verschillende partnerlanden van BTC.

Duur van het contract: mogelijkheid tot een verblijf in het buitenland van enkele jaren Vermoedelijke datum van indiensttreding: in DR Congo: tweede trimester 2012, voor andere functies: eind 2012 / 2013

Maandelijks loonpakket voor langdurig verblijf in het buitenland: voor DR Congo tussen 4.595,98 euro en 7.722,89 euro (inclusief bruto maandloon en voordelen van het expatstatuut: hardship- en verwijderingsvergoeding). Het loon wordt berekend naargelang de gezinssamenstelling en de relevante beroepservaring. De hardship- en verwijderingsvergoeding verschillen van land tot land. 

Algemene functiebeschrijving:

In het kader van de ontwikkeling van zijn activiteiten in verschillende partnerlanden is BTC op zoek naar internationale experts verantwoordelijk voor de administratieve en financiële opvolging en ondersteuning van de projecten en programma's.

De financieel-administratief verantwoordelijke vormt een belangrijke schakel in het goed verloop van de samenwerkingsinterventies. Hij/zij is belast met de volgende taken:

·         Logistiek en Aankoop:

o        Uitwerken van planning van overheidsopdrachten;

o        Toezicht houden op het aankoopproces en continu verhogen van de efficiëntie ervan;

o        Toezicht houden op het beheer van materieel, infrastructuur en voertuigen;

o        Contracten beheren en opvolgen.

·         Budgetbeheer en financiële rapportering:

o        Budgettaire opvolging verzekeren;

o        Rapporteren over de budgettaire voortgang van het programma;

o        Opvolgen van  efficiënt en economisch gebruik van de fondsen;

o        Voorstellen voor budgetaanpassingen en opstellen van financiële planning.

·         Boekhouding en cashbeheer:

o        De boekhouding superviseren, consolideren en valideren;

o        Opvolgen van cashpositie en beheren van cashaanvragen;

o        Voorbereiding van betalingen superviseren en betalingen goedkeuren.

·         Beheer van lokaal personeel:

o        Administratief beheer van het lokaal personeel verzekeren (contract, payroll, verlof);

o        Ondersteuning bieden bij de rekrutering en selectie van het personeel.

·         Beheer van audits:

o        Auditverslagen analyseren en feedback geven aan auditeurs;

o        Actieplannen opstellen en hun uitvoering opvolgen.

·         Ontwikkelen en communiceren van beheersinstrumenten en procedures:

o        Opstellen en continue verbeteren van procedures van het programma;

o        Beheersinstrumenten voor het programma ontwikkelen.

·         Capaciteitsopbouw van de partnerinstellingen.

·         Beheer van het administratief en financieel team:

o        De activiteiten plannen;

o        De doelstellingen vastleggen met de medewerkers;

o        Medewerkers motiveren, omkaderen en opvolgen;

o        Competenties van medewerkers ontwikkelen.

Vacature voor administratief en financieel verantwoordelijke in DR Congo 

Momenteel is er een vacature voor een langdurige opdracht (4 jaar) in DR Congo ter ondersteuning van het Ontsluitingsprogramma (Programme de Désenclavement dans le Kwilu et Kwango, PRODEKK) en het Landbouwontwikkelingsprogramma (Programme de Développement Agricole dans les districts de Kwilu et de Kwango, PRODAKK). 

Het plattelandsvervoer in DR Congo is problematisch. De wegen zijn in slechte staat, de bruggen en de overzetboten zijn vernield, en dus zijn verplaatsingen vaak lastig of onmogelijk. Dit vervoersprobleem vormt één van de grootste hinderpalen voor de ontwikkeling: hoewel het landbouwpotentieel aanzienlijk is, geraken de producten niet meer op de markten, waardoor landbouw niet rendabel is en anderzijds kunnen de afgewerkte producten het platteland niet meer bereiken.  

In Kwilu en Kwango, in de provincie Bandundu, is de toestand even erg. Ondanks de inspanningen van de overheid en van verschillende donoren, is het wegennet over het algemeen in slechte staat.  

De Belgisch-Congolese samenwerking heeft in eerdere projecten een net van 2000 km plattelandswegen in deze streek gerehabiliteerd en onderhouden en heeft zich ertoe geëngageerd dit netwerk uit te breiden via het Ontsluitingsprogramma (idem) in Kwilu/Kwango (PRODEKK). De doelstelling van het programma is een multimodaal (wegen-rivieren) vervoernet ter beschikking te stellen van de gebruikers. Dit net zal duurzaam beheerd worden door de provinciale overheden.  

Het programma bestaat uit 5 luiken:

·         Het versterken van het goed bestuur bij de partner, die de wegeninfrastructuur na het programma zal moeten beheren;

·         De rehabilitatie van het wegennet en bijhorende kunstwerken (bruggen, tunnels, enz), een aantal overzetboten, kleine waterlopen om nieuwe zones te ontsluiten op basis van de prioriteiten inzake districtontwikkeling;

·         Het onderhoud van het bestaande net met gebruik van een lokale aanpak zodat de wegen in elk jaargetijde bruikbaar zijn;

·         De zoektocht naar duurzame financieringen voor wegenonderhoud, te implementeren door het Fonds Régional d'Entretien Routier (FRER), zodat de Congolese overheid het netwerk geleidelijk aan op zich kan nemen;

·         De promotie van goede praktijken voor het gebruik van het wegennet zodat de gebruikers de werken niet te snel doen aftakelen.  

Parallel hiermee wordt een landbouwprogramma (PRODAKK) uitgevoerd. Het ondersteunt de herlancering van de landbouw in dezelfde zone en zal genieten van het wegennet onderhouden door PRODEKK. 

Het programma PRODAKK bestaat uit de duurzame ondersteuning van familiebedrijven in Kwilu en Kwango, om de inkomens van de landbouw(st)ers en vissers te verhogen, de voedselveiligheid in de regio en daarbuiten te verbeteren. Deze interventie legt niet alleen het accent op de productiviteitsverhoging van de landbouw door de toegang tot de productiefactoren, technologie, krediet en opleiding te verbeteren maar beoogt ook de opslag, bewaring, verwerking en commercialisering te ontwikkelen, zowel van landbouw- als visserijproducten. 

PRODAKK omvat drie belangrijke componenten:

·         Capaciteitsopbouw van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij ( MAPE);

·         Ondersteuning van CARG (Conseil Agricole et Rural de Gestion);

·         Ondersteuning van boerenorganisaties. 

Thema's als gender, milieu en hiv en aids zijn transversaal geïntegreerd in beide programma's. PRODEKK heeft bijzondere aandacht voor hiv en aids. PRODAKK besteedt een heel luik aan economisch empowerment van de vrouw in de provincie Bandundu. 

PRODEKK, met een budget van 20 miljoen euro, zal worden uitgevoerd door een 4-koppig internationaal team: een programmacoördinator, een administratief en financieel beheerder, een technisch wegenexpert en een expert institutionele ondersteuning. Een deel van dit personeelsbestand wordt gedeeld met PRODAKK. Ook PRODAKK beschikt over een budget van 20 miljoen euro en een multidisciplinair team. 

Plaats van tewerkstelling is Kikwit (Provincie Bandundu), gelegen op 550 km van Kinshasa en is bereikbaar via een asfaltweg. Gezien de moeilijke levensomstandigheden in Kikwit (geen elektriciteitsnetwerk of leidingwater, weinig restaurants, bars, sport- of ontspanningsfaciliteiten, rudimentaire medische zorgen en scholen), worden de posten afgeraden voor gezinnen met kinderen. BTC wil zijn medewerkers aanvaardbare levensomstandigheden aanbieden en bestudeert de mogelijkheid om bepaalde voordelen verbonden met de arbeidsovereenkomst aan te passen. BTC zorgt er ook voor een zo harmonieus mogelijk expat-team samen te stellen.  

Profiel: BTC is op zoek naar financieel en administratief verantwoordelijken die kunnen functioneren in een internationale context.  

Diploma:

·         Universitair diploma in de toegepaste economische wetenschappen of gelijkaardig.

Beroepservaring:

·         Minimum 5 jaar ervaring in financieel beheer of audit;

·         Ervaring in het aansturen van een team;

·         Ervaring in het beheer van human resources en overheidsopdrachten is een troef;

·         Professionele ervaring in internationale context is een troef. 

Technische vaardigheden:

·         Uitstekende kennis van financieel en administratief beheer;

·         Kennis van financieel beheer in de publieke sector of van risicobeheer is een troef;

·         Goede kennis van informaticatoepassingen;

·         Uitstekende kennis van het Frans en het Engels. Praktische kennis van het Nederlands is een pluspunt. 

Persoonlijke vaardigheden:

·         Als teamplayer in staat zijn goed samen te werken met collega's met verschillende achtergronden;

·         Resultaatgericht en pro-actief;

·         Sterke planning en organisatievaardigheden;

·         Sterke analytische vaardigheden en probleemoplossend vermogen;

·         Goed in coaching en kennisoverdracht;

·         Voeling met cijfers;

·         Nauwkeurig en methodisch;

·         Goede schriftelijke en mondelinge communicatievaardigheden;

·         Stressbestendig. 

Interesse?

Solliciteer ten laatste op 19/02/2012 via onze website: www.btcctb.org aan de hand van het standaard cv dat u vindt op de pagina ‘vacatures' en een motivatiebrief. Voor verdere vragen kunt u ons contacteren op het nummer +32 (0)2.505 18 65. 

Vermeld duidelijk in uw motivatiebrief of u geïnteresseerd bent opgenomen te worden in onze ‘pool' voor toekomstige opdrachten in het buitenland (indien succesvol geslaagd voor de selectie, blijft uw kandidatuur drie jaar geldig in onze pool) of u interesse heeft voor de huidige openstaande functie te DR Congo.

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.