17.03.12 Unicef over oorlogsmisdaden tegen kinderen

Met dit vonnis schrijft het Strafhof geschiedenis. Het is immers de eerste keer dat een rebellenleider bestraft wordt voor het misbruiken van kinderen en hen in te zetten als oorlogswapens.

“Dit is een cruciale overwinning. Een stap voorwaarts voor de bescherming van kinderen in conflictgebieden”, aldus Anthony Lake, algemeen directeur van UNICEF. “De veroordeling van Thomas Lubanga door het Internationaal Strafhof is een duidelijke boodschap aan alle gewapende groeperingen die kinderen uitbuiten en misbruiken. Straffeloosheid wordt niet getolereerd.”

Thomas Lubanga Dyilo, de voormalige voorzitter van de ‘Unions de Patriotes Congolaise’ werd schuldig bevonden van het inlijven van kinderen jonger dan 15 jaar in zijn rebellengroep en hen in actief te laten meestrijden in het conflict in DR Congo tussen 2002 en 2003. Duizenden kinderen vochten mee, anderen werden verplicht te werken als koeriers, koks en sekslaven. Sommigen onder hen waren slechts 7 jaar.

UNICEF heeft altijd verklaard dat kinderen inzetten in conflicten een oorlogsmisdaad is. Vaak zijn het de meest kwetsbare kinderen die uitgebuit worden: weeskinderen en kinderen die door het geweld van hun families gescheiden werden. UNICEF roept al jaren op om de personen die zich schuldig maken aan deze misdaden te berechten.

“De uitbuiting van kinderen door gewapende groeperingen is veel meer dan een schending van hun rechten: het berooft hen van hun kindertijd”, zegt Lake. “De nadruk die aanklager Luis Moreno-Ocampo legde op het lijden van kinderen die gerekruteerd worden in rebellenlegers, was bemoedigend."

Tienduizenden kinderen zijn vandaag de dag nog steeds slachtoffer van deze verschrikkelijke misdaden. In maar liefst 15 conflicten in de wereld worden zij dagelijks onderworpen aan enorme verschrikkingen. UNICEF blijft zich inzetten om deze kinderen te redden.

UNICEF werkt intensief om deze kinderen uit hun hachelijke situatie te redden, onder andere in de DR Congo. In DR Congo alleen zijn sinds 2005 zeker 35.000 kindsoldaten vrijgelaten of ontsnapt. Zij kregen hulp van UNICEF en zijn partners om terug te keren naar hun families en te reïntegreren in hun gemeenschap.

Bron: persbericht Unicef België, 16.03.12

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.