07.05.12 Levensgroot bloemenstandbeeld vestigt aandacht op moedersterfte in het Zuiden (Sensoa)

'Elke mama telt!' is de titel van de campagne van Sensoa waarmee extra inzet gevraagd wordt voor de strijd tegen moedersterfte in ontwikkelingslanden. Elke dag sterven er immers bijna 1.000 vrouwen in het kraambed, waarvan 99% in ontwikkelingslanden. Afsluiten doen we met het evenement Moedernacht samen met Kunstencentrum Vooruit op dinsdag 15 mei.

Moederdag geen feest in ontwikkelingslanden

Op Moederdag zetten we mama's in de bloemetjes. Dit is niet zo in het Zuiden. Elke dag sterven bijna 1.000 vrouwen in het kraambed. Dat is één moeder per anderhalve minuut. 350.000 vrouwen per jaar. Zij sterven aan de gevolgen van complicaties van hun zwangerschap of bevalling.

Met 5 sterftes per 100.000 geboortes behoort België volgens de Wereldgezondheidsorganisatie tot de top drie van de meest veilige landen ter wereld om zwanger te zijn en te bevallen. Ter vergelijking: in Burundi loopt een vrouw 200 keer méér risico te sterven tijdens haar zwangerschap of bevalling dan een vrouw in België.

De meeste gevallen van moedersterfte kunnen nochtans vermeden worden. In meer dan de helft van de gevallen is de zwangerschap ongepland. Door een gebrek aan toegang tot anticonceptie worden vrouwen vaak op jonge leeftijd zwanger en hebben zwangerschappen die elkaar te snel opvolgen. Naast een gebrek aan anticonceptie moeten veel vrouwen bevallen zonder enige vorm van medische begeleiding of in slecht uitgeruste ziekenhuizen.

De lidstaten van de Verenigde Naties hebben zich met de Millenniumverklaring geëngageerd om moedersterfte met tweederde te verminderen tegen 2015. Drie jaar voor de deadline staat de teller nog maar op één derde.

Wat kan België doen?

België is actief in landen met hoge moedersterftecijfers, waaronder Burundi, Niger, Mali, Tanzania en DR Congo. In die landen kan het moedersterfte hoger op de agenda plaatsen. Extra aandacht moet worden gevraagd voor preventie van ongeplande zwangerschappen, via toegang tot anticonceptie en relationele en seksuele vorming van jongeren. België moet ook moeilijke onderwerpen durven aankaarten, zoals het recht op een veilige abortus. Onveilige abortussen zijn immers verantwoordelijk voor 13% van alle moedersterftes.

De acties van 'Elke mama telt!'

Om het gebrek aan vooruitgang in de strijd tegen moedersterfte aan te kaarten, huldigen de Parlementairen voor de Millenniumdoelstellingen in het peristilium van het federale parlement een levensgroot bloemenstandbeeld in de vorm van een zwangere vrouw in. Dat gebeurt op donderdag 10 mei om 12u30.

Omdat elke mama telt, zal Sensoa aan de vooravond van Moederdag, op vrijdag 11 mei vanaf 15u, 15.000 witte rozen uitdelen in de stations van Gent-Sint-Pieters, Antwerpen-Centraal en Brussel-Centraal. Reizigers worden gevraagd om een roos aan hun moeder te geven. De witte rozen brengen hulde aan alle mama's, ook zij die Moederdag niet kunnen vieren. Uit solidariteit deelt Maaike Cafmeyer, zelf moeder van twee, in Gent mee rozen uit. In Brussel steekt Hilde De Baerdemaeker, mama van een tien weken te vroeg geboren tweeling, een handje toe.

Op dinsdag 15 mei organiseert Sensoa i.s.m. het Kunstencentrum Vooruit Moedernacht, het slotevenement van deze campagne. Onder begeleiding van Radio 1-De Ochtend presentatrice Sara Van Boxstael gaan Prof. Dr. Marleen Temmerman (UZGent, senator), Goedele Liekens (UNFPA-Goodwill ambassadrice), Severine Caluwaerts (Artsen Zonder Grenzen), Joseph Vyankandondera (ICRH, UZGent) en Alma De Walsche (MO*) met elkaar in debat. Heidi Lenaerts (Klara) komt getuigen over haar eigen bewogen bevalling. De Belgisch-Congolese zangeressen van Radio Candip, bekend van Zita Swoon en Arsenal, maken Moedernacht compleet.

Bron: Sensoa, 07.05.12

Meer info:

Up to date informatie over moedersterfte en de campagne vindt u op de website http://www.elkemamatelt.be/

 
 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.