04.08.12 Bedreigde burgerbevolking in Noord-Kivu heeft recht op hulp (Congolese gemeenschap)
In april zagen we in het oosten van Congo een nieuwe rebellie, M23. Deze beweging ging in Noord-Kivu dood en verderf zaaien. Ze lag aan de basis van ernstige schendingen van de mensenrechten.
Uit een recent rapport van VN-experts bleek dat deze zoveelste rebellie wordt gesteund door Rwanda. Met wapens, munitie en militairen. Het is niet de eerste keer dat Rwanda onder één hoedje speelt met rebellen in Congo. Rwanda recidiveert.
In 1998 werd het Rassemblement Congolais pour la Démocratie (RCD) door Rwanda opgericht en gesponsord. En in 2004 en 2006 werd het Congrès National pour la Défense du Peuple (CNDP) ook gesteund door Rwanda.
Het is gebleken dat vroegere leden van het RCD, onder wie de dissidente generaal Laurent Nkunda, het CNDP hebben opgericht.
Nu zijn het vroegere leden van RCD en CNDP, onder wie de oorlogsmisdadiger Bosco Ntaganda, die M23 hebben opgericht. Met actieve steun van het Rwandese regime.
Op het slagveld wordt M23 gesteund door Rwandese en Oegandese soldaten.
Het Congolese leger krijgt logistieke steun van Monusco en zijn 19.000 manschappen. Maar toch blijven de M23-rebellen en hun bondgenoten terrein winnen. De geterroriseerde bevolking vraagt zich nu af wat de werkelijke rol van Monusco in deze oorlog is. Sommigen verdenken de VN-stabilisatiemacht zelfs van medeplichtigheid.
Deze opstanden zijn dus geen interne Congolese crisissen, zoals ze vaak worden aangeduid. Aan de basis hiervan liggen interventies van de Rwandese regering.
De criminele betrokkenheid van Rwanda is een ernstige schending van het internationaal recht. Maar nooit werd dit uitdrukkelijk veroordeeld door de VN-Veiligheidsraad of de Europese Unie.
Zij die verantwoordelijk zijn voor onbeschrijfelijke oorlogsmisdaden werden beloond door de rang van hoge officier te krijgen in het Congolese leger (FARDC). Deze krijgsheren en hun handlangers genoten lang straffeloosheid. Dat zette hen ertoe aan om te recidiveren.
Voor de bevolking is het hoog tijd om definitief een einde te maken aan de helse cyclus van bloedige oorlogen en aan de straffeloosheid.
Wat vragen wij?
– De Congolese regering en haar internationale partners moeten niet opnieuw in de oude val trappen: “fight and talk”. Ze moeten dringend alles doen om M23 de wapens te laten neerleggen, onvoorwaardelijk. Oorlogsmisdadigers moeten door het internationale gerecht worden berecht;
– De internationale gemeenschap en alle partijen moeten uitdrukkelijk de inmenging van Rwanda en Oeganda veroordelen en sancties treffen tegen de regeringen van die landen;
– De internationale partners moeten de onmiddellijke terugtrekking eisen van alle buitenlandse troepen op Congolees grondgebied; ze moeten de acties van Monusco versterken en Monusco in staat stellen beter als vredestichter te werken.
Brussel, 03.08.12
Laetitia KALIMBIRIRO voor het ‘Collectif des Femmes Congolaises pour la Paix et la Justice
Dr. Léonard LOMAMI voor het ‘Collectif Diaspora Congolaise
Hélène MADINDA voor de ‘Ligue des Femmes Kasaïennes