27.08.12 Brussel: ontmoeting met oogarts die in Congo opereert (Licht voor de wereld)

Zo’n 15 jaar geleden verhuisde Hardi naar DR Congo om oogzorg te bieden aan de allerarmsten en vele blinde Congolezen weer te laten zien. LICHT VOOR DE WERELD ondersteunt  al enkele jaren zijn werk in Mbuji Mayi, de grootste stad in Oost-Kasai. Dit kadert in de uitbouw van een netwerk van oogunits waar iedereen terecht kan voor kwaliteitsvolle oftalmologische zorgen.

Richard Hardi vertelt u op het kantoor van LICHT VOOR DE WERELD graag meer over zijn werk in Mbuji Mayi.
 
Praktische info:
6 september om 14u30
Adres: Karreveldlaan 12, 1080 Brussel
 
Biografie broeder Richard Hardi
 
Richard Hardi is geboren in 1958 in Budapest. Hij is het vierde kind in een gezin van zes kinderen. Broeder Hardi volgde primair en secundair onderwijs in het toen nog communistische Hongarije. Als Richard 15 jaar is, gaat zijn vader aan de slag in Algerije. Het gezin verhuist naar Constantine en woont er vijf jaar.  Die jaren in Noord-Afrika hebben hem sterk beïnvloed. Zijn passie voor Afrika wordt hier gevormd. Bij zijn terugkeer naar Hongarije start Richard Hardi zijn studies geneeskunde die hij tien jaar later afrond met een specialisatie in oftalmologie. Na de laatste examens gaat Dr. Hardi naar ‘La Communauté des Béatitudes’. Daar zochten ze al lang een oogarts voor hun ziekenhuis in Kabinda, in Oost-Kasaï.
 
Bij zijn aankomst in 1995 in Kabinda waren de werkomstandigheden in het ziekenhuis heel moeilijk. Er waren geen medicijnen, materiaal of elektriciteit. Broeder Richard installeerde zonnepanelen op de daken van het ziekenhuis waardoor stroomvoorziening gegarandeerd is.
 
In 1996 brak de oorlog uit tussen de rebellen van Laurent Désiré Kabila en het leger van Mobutu. De meerderheid van de buitenlanders verliet het land zo snel mogelijk. Ook de communiteit werd gevraagd veiligere oorden op te zoeken. Dokter Richard besloot samen met andere gelovigen om te blijven en patiënten te behandelen.
Na de oorlog blijven de inwoners van Kabinda broeder Richard erg dankbaar dat hij hen niet in de steek heeft gelaten.

In augustus 2006 komen steeds minder mensen met visuele problemen naar Kabinda door de hoge branstofprijzen en de transportkosten. Daarom beslist broeder Hardi om het oogziekenhuis ‘Saint Raphaël’ op te zetten in Mbuji Mayi, een stad met meer dan twee miljoen inwoners. 
 
Sindsdien heeft hij al duizenden blinde mensen weer laten zien na een relatief simpele cataractoperatie. Broeder Richard richtte ook een mobiele eenheid voor oogzorg op om de nodige zorgen te verstrekken aan oogpatiënten in de verste uithoeken. Enkele keren per jaar vertrekken dokter Richard Hardi en zijn team met vliegtuig, boot of jeep naar de Congolese ‘brousse’ om de allerarmste  patiënten te bereiken en te opereren.
 
LICHT VOOR DE WERELD steunt zijn werk al sinds 2008.  Broeder Richard is één van de drie oftalmologen die in DR Congo kinderen kunnen opereren. Hij trekt daarom ook viermaal per jaar naar het oogziekenhuis van LICHT VOOR DE WERELD in Lubumbashi om cataractoperaties uit te voeren bij de kinderen.
 
Situatieschets DR Congo en acties van LICHT VOOR DE WERELD
 
In DR Congo leven 62 miljoen mensen, 800.000 van deze mensen zijn blind (1,2%). Dit is procentueel het hoogst percentage blinden ter wereld. Nog eens 3 miljoen mensen zijn slechtziend. Daarbij komt dat er in Congo is er slechts één oogarts ter beschikking voor 1,4 miljoen mensen (in België is dat 1 oogarts voor 10.000 inwoners!)
De belangrijkste oorzaak : armoede, en meer specifiek:
•       onwetendheid of bijgeloof,
•       geen of nauwelijks toegang tot gezondheidszorg,
•       een tekort aan infrastructuur,
•       een gebrek aan opgeleid personeel.
50% van alle blindheid kan verholpen worden. LICHT VOOR DE WERELD, die als doel heeft het leven te verbeteren van mensen met een visuele handicap in Afrika, steunt verschillende projecten die een oplossing aanreikt voor deze problemen:
•          Sensibiliserings- en rehabilitatieprogramma’s door de inzet van gemeenschapswerkers
•          Sociale dienst voor financiële ondersteuning van patiënten,
•          Performante oogzorg en opleiding van oftalmologen.
 
In het zuiden van DR Congo startte LICHT VOOR DE WERELD in 2008 met de steun aan lokale partners voor de uitbouw van verschillende oogklinieken. Hiermee vangt LICHT VOOR DE WERELD het enorme tekort aan kwaliteitsvolle oftalmogische zorgen op waar ook de allerarmste Congolezen terecht kunnen.

Op dit moment draaien oogklinieken op volle toeren in Lubumbashi, Likasi en Mbuji Mayi, waar dokter Hardi werkzaam is. In de toekomst plant LICHT VOOR DE WERELD in Kamina, Kalemi of Kananga gelijkaardige oftalmologische units te helpen opzetten.
 
Bron: Licht voor de wereld, 27.08.12

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.