06.09.12 Brussel: verzameling voor de vrede in Oost-Congo (zaterdag 8 september)

Sinds einde maart 2012 is Congo opnieuw het slachtoffer van een agressieoorlog door de Rwandese regering onder dekmantel van een beweging die zich M23 noemt. Dit is de zoveelste Rwandese agressie in 14 jaar. Sinds 1998 is Congo geregeld slachtoffer van agressieoorlogen door de Rwandese en Oegandese regeringen.

Deze grove schending van het internationaal recht door Rwanda, die verkrachtingen als oorlogswapen gebruikt, blijft ongestraft.

Wij willen niet onverschillig blijven toezien. Het eerste slachtoffer van deze oorlog is de burgerbevolking die verschrikkelijke misdaden ondergaat en in een extreme nood leeft terwijl de MONUSCO (de VN-blauwhelmen) toekijkt en niet tussenkomt.

De Rwandese president Paul Kagame kan rekenen op veel sympathie en steun van de internationale gemeenschap. In 2010, toen hij met 94% van de stemmen opnieuw president werd, dank zij onderdrukking van de oppositie en een verkieizngsmaskerade, verklaarde de Europese Unie « Deze verkiezingen zijn een belangrijke etappe voor Rwanda in het proces op weg naar een pluralistische democratie en ontwikkeling. »

Wij weten dat deze herhaaldelijke agressieoorlogen een duidelijke economisch doelwit nastreven. Zowel Rwanda als het Westen en de multinationals azen op de rijkdommen van Kivu. Door deze oorlogen proberen ze een deel van het grondgebied van Congo te ontnemen door massale verplaatsingen van de bevolking te organiseren, door terreur te zaaien en door te moorden. Zo willen ze ook beletten dat Congo zich herstelt en een sterke, onafhankelijke macht wordt in het hart van Afrika.

In 2008 hielden wij een betoging voor de Rwandese ambassade om deze agressie aan te klagen “tegen de Rwandese regering en zijn president Paul Kagame, de onbetwiste peetvader van Nkunda maar ook van Bosco Ntaganda, oorlogsmisdadiger gezocht door het Internationaal Gerechtshof en chef van de militaire staf van Nkunda ».

Tot op vandaag heeft België de Rwandese agressie niet aangeklaagd. Didier Reynders, Minister van buitenlandse zaken zegt « Rwanda moet aantonen dat ze deel uitmaakt van de oplossing. »

De Verenigde Staten steunen Kagame al 14 jaar. Ze blazen warm en koud. In Kinshasa zeggen ze dat ze de DRC steunen in zijn verdediging van zijn grondgebied. Tezelfdertijd, in Kigali, laat de familie van Hillary Clinton, staatsecretaris, zich fotograferen met Kagame als goede vrienden. En de amerikaanse ambassadeur legt uit dat de stellingnamen van sommige amerikaanse officiele vertegenwoordigers « door de media verkeerd werden begrepen »

Op 31 juli 2012 manifesteerden duizenden mensen in heel Congo. Voor de verdediging van het land en het respekt voor zijn soevereiniteit. Zij scandeerden « neen aan de balkanisering van Congo ».

Vanuit Brussel willen wij onze solidariteit tonen en we roepen op om dit te doen met waardigheid en respect voor de slachtoffers van deze oorlogen.

Wij vragen aan de Belgische regering en aan de Europese Unie :

– de agressie van Congo sinds 1998 door de Rwandese regering, onder de dekmantel van bewegingen zoals de RCD, de CNPD en de M23, te herkennen en te veroordelen. Zoals in rapporten opgesteld door UNO experten beschreven is.
– De militaire samenwerking met Rwanda onmiddellijk en volledig stop te zetten;
– de europese bezittingen van de Rwandese president, Paul Kagame, van zijn naaste omgeving, van de minister van defensie, James Kabarebe en van andere hooggeplaatste verantwoordelijken in bovenvermeld rapport te bevriezen;

Wij vragen aan de Belgische regering in het bijzonder :

– In de Verenigde Naties te pleiten voor een resolutie in de Veiligheidsraad die de agressie van Congo door Rwanda sinds 1998 veroordeelt en de onmiddellijke en definitieve terugtrekking eist van M23 en alle Rwandese militairen die zich in Congo bevinden;
– de Belgische ambassadeur uit Kigali terug te roepen voor overleg in afwachting van de volledige stopzetting van de agressie.
– De Rwandese ambassadeur in Brussel ter verantwoording te roepen en hem de veroordeling van de agressie door België mee te delen.

6 Millioen doden, het is hoogtijd om krachtdadig en onmiddellijk te reageren!

Voor de vrede en de eenheid van Congo
Voor de eerbiediging van de soevereiniteit en de territoriale integriteit van
Congo
Neen aan de balkanisering van Congo
Stop aan de verkrachtingen en de plunderingen van de rijkdommen van Congo

Op initiatief van AMUKA en Geneeskunde voor de derde wereld.
Contact : amukaasbl@hotmail.com of danny@g3w.be

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.