09.09.13 Antwerpen: welke toekomst voor de Grote Meren? (studiedag 11 oktober 2013)

De grensstreek tussen Burundi, Rwanda en de Democratische Republiek Congo is meer en meer uitgegroeid tot een strijdtoneel waar zowel lokale, nationale als internationale belangen via achterpoortjes en stromannen een intense strijd leveren met de bevolking als speelbal ertussen. Dat deze strijd de ontwikkeling van de regio hypothekeert is overduidelijk. Maar brengt de toekomst beterschap? Is er recht na onrecht mogelijk? En kunnen onze ngo’s en het Belgisch beleid een verschil maken?

Wat en wie maakt of kraakt de toekomst van de Groten Merenregio? Heeft de strijd om grondstoffen de regio in een ijzeren greep? Kan hulp wel werken daar waar staten lijken te falen? En hoe groot is de kans op duurzame vrede? Tijdens deze studiedag krijg je de kans om achter de façades te kijken, om inzichten te bekomen over deze actuele en zeer complexe realiteit en kennis te maken organisaties en instellingen die actief zijn in de regio.

Werken mee aan de workshops: Kristof Titica (IOB), Steven Spittaels (IPIS), Marijke Verpoorten (IOB), Ken Mattyssen (IPIS), Stef Vandeginste (IOB), Nadia Nsayi (Pax Christi/Broederlijk Delen), Filip Reyntjens (IOB), Bert Ingelaere (IOB), Nadia Molenaers (IOB), Dirk Brems (DGD) en Marleen Vos (11.11.11).

Deelnemers aan het panelgesprek zijn Filip Reyntjens, gewoon hoogleraar aan het IOB, waar hij Recht en Politiek in Afrika doceert; Nadia Nsayi, master in internationale en vergelijkende politiek (KULeuven) en beleidsmedewerker Centraal Afrika voor Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen met focus op de vredesprocessen in DRC, Rwanda en Burundi; en Melanie Schellens, kabinetsmedewerker Minister Labille inzake bilaterale samenwerking.

Gastspreker is David Van Reybrouck. Moderator van het panelgesprek is Koen Vidal (De Morgen).

De studiedag heeft plaats van 15.00 tot 21.30 uur in het IOB (Instituut voor Ontwikkelingsbeleid en -beheer) van de Universiteit Antwerpen, Lange Sint-Annastraat 7,2000 Antwerpen.

Inschrijven
Inschrijven is gratis. We vragen wel een kleine bijdrage van 5 euro voor deelname aan de broodjesmaaltijd, te betalen ter plaatse. Je kunt tijdens de studiedag bij de start van elk moment instappen in het programma.

Inschrijven via:

http://www.provant.be/loket/Inschrijvingen/inschrijving_Welke_toekomst_voor_de_grote_meren.jsp?referer=tcm:7-177312-64&refererUrl=/kalender/bestuur/internationaal/noord-zuidbeleid/kalenderitem_grote_meren.jsp&refererTitle=Welke%20toekomst%20voor%20de%20Grote%20Meren?&refererLink=Inschrijvingsformulier

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.