21.05.14 Gent – ‘Pensées noires’ : eerbetoon aan zwarte denkers (op zaterdag 7 juni)

‘Pensées Noires' is een eerbetoon aan bekende en minder bekende zwarte denkers die essentiële bijdragen hebben geleverd tot de emancipatiestrijd in Amerika, Europa en Afrika. Schrijvers, filosofen, activisten … maar ook muzikanten. Dit concept biedt kenners en niet-kenners de kans om historische figuren te ontdekken.

Robert Nesta (Bob) Marley was een Jamaicaans reggae-artiest, ook ‘The King of Reggae’ genoemd. Hij was de eerste ‘derde wereld-artiest’ die internationaal doorbraak maakte en een groot succes kende in het Westen en de rest van de wereld. Hij zorgde voor een doorbraak van reggae buiten Jamaica en is nog steeds een symbool voor de rastafari-beweging. Hij kreeg ‘the Peace Medal of the Third World’ van de Verenigde Naties nadat hij op een concert voor de wapenstilstand in Jamaica twee politieke leiders en aartsvijanden elkaar de hand liet schudden met de boodschap: ‘One love’. De boodschappen die Bob Marley met zijn muziek overbrengt zijn ijzersterk en dragen bij tot verdraagzaamheid, ‘peace and love’. Hij stierf op 11 mei 1981 aan kanker. Wij brengen hulde aan deze artiest en ambassadeur van het rastafari mouvement.

Djenab Bangoura gaat in gesprek met Sibo Kanobana (Artevelde Hogeschool en Afrikaans Platform), Katrien Van der Aa (Reggae Geel), Dr. Duro en Karel Michiels (Reggae.be) over Bob Marley, maar ook over de filosofie die hij uitdraagt. Muzikale begeleiding zal verzorgd worden door een reggaeband. Na het panelgesprek strekken we de benen en laten ons meeslepen op de zwierige reggaeritmes met DJ Souksouk Soundsystem!

Waar?
DE CENTRALE
Kraankinderstraat 2, 9000 Gent

Info: www.penseesnoires.be
helene@afrikaansplatform.be
0485/96.77.91

GRATIS/ GRATUIT/ FREE ENTRANCE

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.