09.09.14 Brussel: concerten van Afrikaanse muziek in Bozar (in oktober en november)

10.10 Inangamuziek uit Rwanda en Burundi
Sophie Nzayisenga en Melchior Ntahonkiriye zijn twee grootheden van de inanga. Dit rechthoekige snaarinstrument met afgeronde hoeken behoort tot de familie van de citer. Hoewel ze zichzelf met hetzelfde instrument begeleiden, is er een hemelsbreed verschil. Sophie hanteert de typische zangstijl uit Rwanda, Melchior declameert de teksten al fluisterend.
 
05.11 Concha Buika
De Spaans-Afrikaanse zangeres Concha Buika zingt een bezielde mengeling van jazz, flamenco, blues, soul en meer. Haar doorrookte maar tedere stem wordt vergeleken met die van Nina Simone, Chavela Vargas én Cesaria Evora. Buika werkte samen met een lange rij artiesten: Path Metheny, Anoushka Shankar, Chick Korea, Charles Aznavour, Nelly Furtado…

13.11 Toumani & Sidiki Diabate
De Malinese muzikant Toumani Diabaté wordt beschouwd als de beste koraspeler ter wereld. Met de West-Afrikaanse harpluit stond hij op de grootste internationale concertpodia. Na samenwerkingen met  Taj Mahal, Herbie Hancock, Damon Albarn en Bjork is het nu de beurt aan zijn zoon. Sidiki Diabaté is in eigen land beroemd als sidekick van rapper Iba One, maar heeft ook de gave voor de kora van zijn vader geërfd. In mei 2014 verscheen hun eerste gezamenlijke cd, die door de internationale pers de hemel in werd geprezen.
 
15.11.2014 Randy Weston & Billy Harper, Otis Taylor & band
Pianist en componist Randy Weston is een monument van de jazz. Zijn grote liefdes zijn Thelonious Monk, Duke Ellington en Afrika, en dat hoor je in zijn aardse aanpak. Als twee moderne griots – Afrikaanse verhalenvertellers – onderhouden Weston en saxofonist Billy Harper ons over The Roots of the Blues.

Meer info: www.bozar.be

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.