24.02.15 Kinshasa: Nederlandse ambassade zoekt twee stagiaires

De werkomgeving

De Democratische Republiek Congo is een interessant en onvoorspelbaar land met een ongekende politieke dynamiek en een groot economisch potentieel. De Nederlandse Ambassade in Kinshasa geeft prioriteit aan vrede en veiligheid; mensenrechten voor alle Congolezen; strijd tegen seksueel geweld; noodhulp voor de meest behoeftigen; economie en politiek. De DRC is onderdeel van de Grote Meren Regio (Rwanda, Burundi, Oeganda, Tanzania en Kenia) en de post werkt veel samen met de ambassades in deze omliggende landen en de Directie Afrika van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De ambassade kent een klein maar dynamisch team van vier uitgezonden medewerkers en zeven lokale medewerkers. Alle uitgezonden medewerkers wonen vlakbij de ambassade en de post voorziet ook de stagiaires in huisvesting. Kinshasa kent een actieve, jonge internationale gemeenschap en een stage in de DRC belooft een onvergetelijke ervaring te worden.

Stageomschrijving

De ambassade is op zoek naar twee stagiaires:

Onderzoeksstage bij de politieke afdeling
In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van november 2016 ziet de post graag het politieke krachtenveld in de DRC in beeld gebracht. De nadruk in het onderzoek ligt op de belangrijkste kandidaten voor het presidentschap, de voornaamste thema’s, de rol van de internationale gemeenschap en de kieskalender. Het onderzoek dient te resulteren in een rapport, dat zowel door het Ministerie als de ambassade kan worden gebruikt.

Onderzoeksstage bij de economische afdeling
In de komende jaren zouden de handels- en investeringsrelaties tussen Nederland en Democratische Republiek Congo geïntensifieerd moeten worden o.a. via het bedrijfsleven programma en handelsmissies. De stagiaire wordt verantwoordelijk voor een onderzoek naar de samenhang tussen wonen, werken en vervoer in de stad Kinshasa. Vragen die hierbij centraal staan, zijn: hoe lopen de handelsstromen, welke producten worden er verhandeld, hoe voorziet de stad Kinshasa in de dagelijkse behoeften van zijn bewoners, hoe verloopt de doorvoer vanuit de havenstad Matadi etc.?

De stagiaire wordt nadrukkelijk gevraagd ook zelf ideeën aan te dragen voor het onderzoek. Hij/zij zal volledig meedraaien op de ambassade en naast het onderzoek worden ingezet voor andere taken.

Profiel van de stagiair(e)

Een zelfstandige, flexibele en actieve werkhouding is een vereiste. Je moet onder druk kunnen werken en snel kunnen schakelen.
Je beschikt over een academisch werk- en denkniveau, goede onderzoeksvaardigheden en je bent een teamspeler.
Affiniteit met en kennis van de Democratische Republiek Congo en het Grote Merengebied is een pré.
Goede schriftelijke en communicatieve vaardigheden zijn essentieel. Een goede beheersing van de Nederlandse, Franse en Engelse taal is vereist.
Je staat gedurende de gehele stageperiode als student ingeschreven aan een Nederlandse onderwijsinstelling of een erkende buitenlandse onderwijsinstelling en je bevindt je in de laatste fase van je academische opleiding.
De stage staat open voor studenten op WO-niveau. Een specifieke studierichting is niet vereist. Het ligt voor de hand dat de stage wel binnen de kaders van de studie past.
Voorwaarden en vergoedingen

Algemene voorwaarden en vergoedingen kun je vinden op deze site

Meer weten en/of solliciteren

Sollicitatiebrieven waarin motivatie en geschiktheid naar voren komen, kunnen vergezeld van een CV en onder vermelding van “stagiair KSS” worden gestuurd naar kss@minbuza.nl, uiterlijk 15 maart 2015. Kandidaten die op basis van hun brief en CV geschikt worden geacht, worden uitgenodigd voor een interview via Facetime/Skype/telefoon.

NB: de uiterlijke deadline voor reageren is 15 maart 2015.

Eventuele vragen over de stage kunnen worden gesteld aan Nelleke van de Walle, via +243991009889 of nelleke-vande.walle@minbuza.nl

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.