21.04.15 Dokters van de Wereld stapt mee in project van dr. Denis Mukwege

“Via de financiering van de medicatie, het medisch materiaal en de lonen van de 115 reeds actieve medewerkers van dit project, kan het hospitaal zo’n 170 nieuwe slachtoffers per maand behandelen, met inbegrip van chirurgische reconstructies”, zegt Pierre Verbeeren, directeur van Dokters van de Wereld België. “Cruciaal hierbij is dat de vrouwen in kwestie niet moeten betalen voor deze behandeling.”
In totaal zullen Dr. Mukwege en Dokters van de Wereld het komende jaar de opvang en behandeling van 2.000 nieuwe patiënten mogelijk maken. Daarnaast zet Dokters van de Wereld vanuit haar expertise in op de psychische hulpverlening. “Niet enkel de patiënten maar ook de hulpverleners kampen met trauma’s en psychische problemen door de voortdurende confrontatie met het seksueel geweld. Daarom versterken we dit project met een psycholoog. Die zal vormingen geven aan het huidige psychologenteam en zal het therapeutisch aanbod uitbreiden naar de hulpverleners", vertelt Fabio Pompetti, programmaverantwoordelijke Congo bij Dokters van de Wereld.
Verzorgen is één zaak. Het geweld een halt toe roepen is minstens zo belangrijk. Daarom wordt extra geïnvesteerd in het pleidooiwerk: “Concreet zullen we het Panzi Hospitaal ondersteunen met de analyse van de data en cijfers. Zo zorgen we er voor dat de problematiek rond seksueel geweld in Oost-Congo met sterk onderbouwde cijfers op de nationale en internationale agenda wordt gezet.” 
Het Panzi Hospitaal en Stichting is een globaal project dat de status van de vrouw in Congo wil veranderen: daarom kunnen de vrouwen voor, tijdens en na de medische behandeling rekenen op een brede ondersteuning. “Een bepaald deel van de vrouwen komt bijvoorbeeld naar het hospitaal in het gezelschap van hun kinderen en/of van iemand die hen begeleidt. Voor hen voorziet men onderdak, voedsel en indien nodig, medische hulp. Daarnaast schatten we dat zo’n 260 vrouwen terug zullen keren naar het hospitaal voor vervolgafspraken of vaccinatierondes. Dokters van de Wereld neemt de financiering op van deze ondersteunende activiteiten.» 
Het project gaat in april van start en loopt met het huidige budget van 940.000 euro (waarvan 800.000 gefinancierd via ECHO) tot en met mei 2016. Dokters van de Wereld doet een giftoproep naar de Belgische bevolking zodat dit project ook na mei 2016 kan worden verdergezet.
Bron: persbericht Dokters van de Wereld, 21.04.15
Achtergrondinformatie over het Panzi hospitaal & seksueel geweld in de regio.
In ’99 richt Denis Mukwege het Panzihospitaal op om medische hulp te kunnen bieden aan zwangere vrouwen die te ver woonden van het algemene hospitaal in Bukavu. In de praktijk en in de loop der jaren stroomden steeds meer slachtoffers van seksueel geweld binnen. 
Het Panzi-ziekenhuis start daarom met een project dat zich specifiek richt op de behandeling en chirurgische reconstructie van slachtoffers van seksueel geweld in het Gebied van de Grote Meren.
In dit conflictgebied dat rijk is aan natuurlijke grondstoffen, zijn verkrachting en seksueel geweld een oorlogswapen tegen de lokale bewoners. Tegelijk is er een gebrekkige toegang tot zorg door transportmoeilijkheden, de onveiligheid ter plekke, ondervoeding, …
Om stigmatisering te vermijden, blijft de kliniek zich tot op de dag van vandaag richten op algemene gynaecologische problemen zoals fistulen en verzakking van de geslachtsorganen. 
Het Panzi Hospitaal heeft een holistische aanpak. Dat betekent dat het hospitaal niet enkel medische hulp biedt maar heeft in de loop der jaren extra ondersteuningsdiensten uitgebouwd: juridische hulp om slachtoffers te helpen bij de berechting van de daders, alfabetiseringscursussen, financieel beheer , psychische hulp en andere projecten die ervoor zorgen dat de vrouwen nadien opnieuw hun leven in handen kunnen nemen. 
 
(*) Van de 45.533 slachtoffers van seksueel geweld, werden er 22.712 behandeld in het hospitaal, 18.313 via de mobiele kliniek en 4.508 via het Ushindi-project. Ushindi betekent Overwinning in het Swahili en werd opgericht door USAid. Dit project richt zich op het ondersteunen van overlevenden van seksueel geweld met medische, juridische, economische en psycho-sociale steun.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.