10.09.15 Zangeres Leki kiest voor vrede in Oost-Congo (Pax Christi Vlaanderen)

Al twintig jaar sleept de oorlog in het oosten van de Democratische Republiek Congo aan. Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen vragen met de steun van een reeks organisaties aandacht voor de ontwapening van rebellengroepen in Oost-Congo.
De campagne wordt gelanceerd tijdens de 26ste Vredesweek. Die loopt van 21 september, Internationale Dag van de Vrede, tot 2 oktober, Internationale Dag van de Geweldloosheid. 
Meter Leki heeft een sterke band met Congo. Ze werd er geboren als kind van een Belgische moeder en een Congolese vader. Enkele jaren geleden startte ze met de bouw van een gezondheidscentrum in Congo. Leki steunt volmondig de politieke oproep van de campagne. “Belgen en Europeanen spelen een rol in Congo”, zegt de Belgisch-Congolese zangeres. 
Oproep aan Belgische en Europese politici
Op initiatief van Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen roepen de campagnepartners de beleidsmakers in België en Europa op om de ontwapening van rebellen in Oost-Congo hoog op de politieke agenda te zetten. Naast ontwapening geldt de re-integratie van gewezen strijders in de maatschappij als een essentiële stap in het vredesproces.
De actieve ondersteuning van Congo bij de hervorming van leger, politie en justitie is van groot belang. Het beleid dient ook in te zetten op een betere regulering van wapenleveringen en van de handel in natuurlijke rijkdommen.  
Congo plant de verkiezing van een nieuwe president in 2016. In het belang van een eerlijk en veilig verkiezingsproces, vragen de organisaties dat België en de Europese Unie een actiever Congobeleid voeren, met bovenstaande elementen als richtsnoer.
Deze politieke eisen worden uitgediept in een politiek dossier en opgenomen in een petitie.
Getuigenis van vredesactivist uit Oost-Congo, van 21 september tot 2 oktober
Ondanks de spiraal van geweld laten sterke figuren en organisaties in Oost-Congo de hoop niet varen. Zij bouwen elke dag op hun manier aan vrede. Pax Christi Uvira bijvoorbeeld begeleidt gewezen strijders. “Wij ondersteunen ex-rebellen bij hun socio-economische integratie in de maatschappij. We hebben ook bijzondere aandacht voor verzoeningsprocessen. Want een ex-rebel die opnieuw in de armen wordt gesloten door zijn gemeenschap, grijpt minder snel terug naar de wapens”, zegt Jean-Jacques Nganya, directeur van Pax Christi Uvira, een organisatie actief in Zuid-Kivu, Oost-Congo. Mensenrechtenactivist Nganya getuigt tijdens de Vredesweek  over concrete geweldloze stappen die leiden tot vrede.
Leuke app-quiz
Probeer de online quiz uit en maak spelenderwijs kennis met het campagnethema. Bijzonder aan de app-quiz is dat je hem, dankzij een samenwerking met Catlab, met verschillende spelers in “party-mode” kan spelen via je smartphone. Je logt in met je smartphone en je toestel transformeert meteen een afdrukknop waarmee je het juiste antwoord kiest. De quiz introduceert het thema op een prikkelende en speelse manier bij jongeren, maar ook volwassenen.
Klik hier voor de quiz.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.