29.09.15 Brussel : Congo, schrijvers aan beide oevers (donderdag 15 oktober)

Een avond over Congolese literatuur, met als centrale gasten drie grote hedendaagse schrijvers afkomstig van de twee oevers van de Congorivier. Een unieke gelegenheid om (opnieuw) kennis te maken met een cultureel zeer rijke regio. De drie schrijvers zijn Alain Mabanckou, die zopas Petit piment uitbracht, Fiston Mwanza Mujila, van wie de debuutroman Tram 83 onlangs naar het Nederlands werd vertaald, en In Koli Jean Bofane, auteur van Congo Inc. Le testament de Bismarck.

Fiston Mwanza Mujila Fiston Mwanza Mujila brengt de Nederlandse vertaling van zijn eerste roman Tram 83 uit. Hij geniet vandaag wereldwijde bekendheid dankzij Tram 83, die inmiddels naar 10 talen werd vertaald.

Fiston Mwanza Mujila wordt in 1981 geboren in de Democratische Republiek Congo. Nadat hij in Lubumbashi een licentiaatsdiploma Letteren en Humane Wetenschappen behaalt, zet hij zijn studies voort in het Oostenrijkse Graz, waar hij Doctor in de literatuur wordt. Tijdens zijn periode aan de universiteit zet hij zich in voor tal van literaire activiteiten, zoals schrijfstages of literaire festivals.
Als schrijver van dichtbundels, novelles en theaterstukken werkt hij geregeld samen met andere kunstenaars. Zo is hij betrokken bij het literaire project Moziki littéraire samen met twee andere auteurs uit zijn land: Papy Maurice Mbwiti en Marie-Louise Bibish Mumbu. Vandaag woont hij in Graz, waar zijn teksten zowel in het Frans als in het Duits verschijnen.

Fiston Mwanza Mujila won al tal van literaire prijzen. In 2014 kreeg hij de Literatuurprijs van de stad Graz voor zijn eerste roman, Tram 83. Dit bijzonder poëtische en krachtige boek neemt een duik in de taal en in de energie van een heruitgevonden land, een hallucinante en merkwaardige stortvloed van zinnen die stuk voor stuk getuigen van een ontembare zin om te leven.

Alain Mabanckou wordt in 1966 geboren in Congo-Brazzaville en brengt zijn kindertijd door in de economische hoofdstad Pointe-Noire. Hij legt met succes zijn baccalaureaatsexamen met optie Letteren en Filosofie af en gaat vervolgens rechten studeren aan de Universiteit van Marien-Ngouabi in Brazzaville. Hij zet zijn studies voort aan de Universiteit van Parijs-Dauphine in Frankrijk en behaalt er een ‘diplome d’études approfondies’ in zakelijk recht. Hij werkt tien jaar voor de groep Suez-Lyonnaise des Eaux, maar legt zich steeds meer toe op schrijven. In 1998 verschijnt zijn eerste roman Bleu-Blanc-Rouge, waarmee hij de Grand Prix Littéraire de l'Afrique noire (Grote Literatuurprijs van zwart Afrika) wint.

In de daaropvolgende jaren publiceert hij geregeld romans, maar ook dichtbundels. In 2002 vertrekt hij naar de Verenigde Staten om er Franstalige literatuur te doceren, eerst aan Ann Arbor en later aan de Universiteit van Los Angeles in Californië (UCLA). Tegenwoordig verdeelt hij zijn tijd over Frankrijk en de Verenigde Staten. In 2010 wordt hij door de President van de Franse Republiek benoemd tot ‘Chevalier dans l'ordre de la Légion d'honneur’. Zijn roman Lumières de Pointe-Noire, verschenen in 2013, vertelt over zijn terugkeer naar de stad van zijn kinderjaren, na een afwezigheid van drieëntwintig jaar.

Alain Mabanckou heeft al diverse literaire prijzen gewonnen. In 2006 mag hij voor zijn roman Mémoire de porc-épic de Prix Renaudot in ontvangst nemen. Vier jaar later wint hij de Prix Georges Brassens voor Demain j'aurai vingt ans. In 2012 kent de Académie française hem de Grand Prix de littérature Henri Gal toe.
In 2015 brengt hij Petit piment uit, bij Editions du Seuil.
Zijn werk is vertaald naar meer dan 10 talen, waaronder Engels, Amerikaans, Hebreeuws, Koreaans, Spaans, Pools, Catalaans en Italiaans. Zijn roman Verre cassé werd bewerkt voor theater.
In Koli Jean Bofane is de auteur van Congo Inc. Le testament de Bismarck en van Mathématiques congolaises, dat werd onderscheiden met de Grand prix littéraire d’Afrique noire (Grote Literatuurprijs van zwart Afrika).

In Koli Jean Bofane wordt in 1954 geboren in de Democratische Republiek Congo. In 1960, in de onafhankelijkheidsjaren van zijn geboorteland, komt hij naar België. Hij studeert er reclame en communicatie. In 1983 keert hij terug naar Zaïre, waar hij in 1991 zijn uitgeverij “Publications d'Exocet” opricht na de start van het democratiseringsproces van maarschalk Mobutu. Twee jaar later laat de repressie van de pers zich voelen en keert hij met zijn gezin naar België terug. Hij begint te schrijven en publiceert in 1996 het prentenboek Pourquoi le lion n'est plus le roi des animaux. Het verhaal gaat over de dictatuur en levert hem de Prix de la Critique van de Franse Gemeenschap op.

In 2008 publiceert hij zijn eerste en zeer succesvolle roman, Mathématiques congolaises, goed voor onder meer de Grand prix littéraire d’Afrique noire (Grote Literatuurprijs van zwart Afrika). In 2014 verschijnt zijn tweede roman, Congo Inc. Le testament de Bismarck, die hem de Grand Prix du roman métis oplevert.
Vertalingen van zijn werk zijn verschenen in de VS, Duitsland, Brazilië, Korea en Slovenië.

Praktische informatie
Taal
Interviews in het Frans.  Teksten worden voorgelezen in het Frans, Nederlands en het Engels.
 
Datum
15.10.2015 – 20.00 u.          
 
Plaats
Paleis voor Schone Kunsten– Terarken
Ravensteinstraat 23
1000 Brussel
 
Prijs
€ 10 – 8
 
Info & tickets
+ 32 (0)2 507 82 00 – www.bozar.be
Coproductie: vzw Coopération Education Culture – CEC
Met steun van: Organisation Internationale de la Francophonie
Partner: 11.11.11 – de Vlaamse koepel van Noord-Zuidorganisaties, CNCD-11.11.11

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.